Adam
80-talare som gillar en bra flerrättersmiddag, några glas vin och väldesignad köksutrustning.
Jabber/GTalk: adamstrom80@gmail.com
Inlägg av Adam

Hel grillad kyckling med smak av ingefära
27 Apr 15
Ny grill på plats och sommaren i antågande. Det var med andra ord dags att lägga kycklingen på det heta gallret och njuta av sommarens dofter och smaker.
2-4 personer
Ingredienser
1 hel kyckling (2 kg)
1 msk soya
1 msk flytande honung
3-5 cm färsk ingefära
1 msk dijonsenap
0,5 dl olivolja
Svartpeppar
Salt
Gör följande
Riv ingefära fint. Blanda rivet med soya, honung, senap, olivolja samt salt och peppar. Ställ åt sidan.
Ta kycklingen och klipp upp den längs ryggen. Veckla försiktigt upp den och platta till lätt.
Pensla hela kycklingen rikligt med grilloljan, på båda sidor.
Starta grillen och när gallret är hett placerar du kycklingen direkt över värmekällan (kolen/gasen). Grilla upp en jämn yta på båda sidor av kycklingen. Pensla på ytterligare olja varje gång kycklingen vänds. När en fin yta är uppnåd, placeras kycklingen vid sidan av direkt värme och kycklingen lagas klar med indirekt värme, under lock. Håll temperaturen runt 175 grader och den sammanlagda grill tiden till en knapp timme. Mät temperaturen med termometer intill bröstbenet. Kycklingen är klar när temperaturen når 70 grader.
Servera med potatis- eller grönsallad samt om så önskas lite BBQ-sås.

Hummerpasta Academia
31 Mar 15
Svärföräldrarna på besök och dags för söndagslunch. Då slog jag till på en hummersås med linguine ifrån Academia Barilla. Pastan ska passa bra till fisk samt skaldjur och är dessutom traditionellt bronsvalsad vid tillverkningen. Förväntningarna var, med andra ord, högt ställda på denna måltid.
4 personer
Såsen
2 hummrar
2 stora scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 normalstor morot
5 körsbärstomater
3 dl vitt vin
Vatten
Salt
5 Svartpepparkorn
2 dl vispgrädde
1 skvätt cognac
Tillbehör
300 gram Linguine (Academia Barilla)
6 blad romansallad
1 salladslök
Parmesan
Sås
Skala humrarna och ställ köttet åt sidan (grovhackat)
Fräs skal, lök, vitlök, morötter och tomat i en rejäl klick med smör. Häll på vin samt tillsätt pepparkornen. Fyll upp med vatten så att det hela täcks. Låt sjuda i cirka 30 minuter. Sila av skal och grönsaker. Koka ihop fonden till cirka 2 dl. Tillsätt grädde och smaka av med en skvätt cognac, salt samt peppar.
Rör ner hummerköttet och låt det bli varmt lagom till servering.
Pasta
Koka i rikligt med vattan i knappt 8 minuter. Häll av pastan och slunga snabbt i lite olivolja.
Övrigt
Strimla salladsbladen och skiva löken fint. Riv parmesanen och ställ fram på bordet.
Servera på varma tallrikar och toppa efter smak med parmesan (se bilder).

Griljerad julskinka
2 Dec 13
Då är julen snart här, så hög tid att prova ett riktigt gott julskinke-recept. Gott, enkelt och ett fantastiskt pålägg tillsammans med en riktigt god senap. Personligen föredrar jag numera de tre fina sorterna ifrån Uppåkra senap. Släng ihop alltsammans på en vanlig knäckemacka och julkänslan infinner sig på ett litet kick.
Ingredienser
1 saltad skinka
2 gula lökar
1 morot
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
Gör så här
Lägg skinkan i en gryta. Häll på vatten så det täcker.
Lägg i gul lökar, skalade och grovskurna. En bit purjolök, morot, lagerblad, vitpepparkorn. Koka i en timma per kilo skinka.
När koktiden är förbi, tas skinkan upp. Låt den svalan något. Ta av eventuellt nät.
Nu till grilljeringen
Ingredienser
4 msk senap (Grov ifrån Uppåkra)
2 äggulor
3 msk ströbröd
Eventuellt lite vatten att späda ut med
Gör så här
Balnda ingredienserna. Smeta in skinkan med röran och sätt in i ugn 250 grader med grillen på.
Håll koll så du inte bränner,
Ta ut skinkan när färgen är gyllenbrun och låt den svalna. Dekorera med kryddnejlika om så önskas.
Dags att provsmaka!

Kattfisk med brynt smör och persilja
15 Sep 13
Finbesök och helg,så på fredagslunchen passade på att inhandla lite fin köttig och vit fisk. Det blev kattfisk detta tillfälle och eftersom jag var lite sliten efter jobbveckan, fick det bli enkla tillbehör. Brynt smör och krossad potatis toppat med persilja. Gott och enkelt.
Ingredienser
600 gram kattfisk (kotletter med ben)
1 knipplök
Persilja
Smör
0,5 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 170 grader.
Lägg fiskkotletterna i en porslinsform. Salta, peppra samt tillsätt en klick smör. Omge fisken med skivad lök, persilja och häll i vin. Kör i ugn tills klart, cirka 15 minuter.
Skala och koka potatisen. Krossa den sedan grovt.
Bryn smöret (se tidigare recept), hacka persilja och servera enligt bild.

Romspetsad melon och aprikos
8 Aug 13
En riktigt god drink som svalkade bra, när eftermiddagssolen brände på. Eftersom det var lätt att få tag i mogen och smakrik frukt, blev det en hel del mixad sådan när strupen skulle vätas. Valet vid detta tillfälle föll på cantaloupe och aprikos. Detta visade vara sig en fantastiskt bra sommardrink med spritbasen Havana Club Añejo 3 Años.
4-6 personer
Ingredienser
0,5-1 cantaloupemelon (beroende på storlek)
6 aprikoser
1 lime
1 dl sockerlag
20 cl ljus rom (Havana Club)
12 iskuber
Mynta blad
Gör så här
Se till att ha haft romen i frysen ett par timmar så att den är iskall.
Skär rent fruktköttet ifrån aprikos, lime och melon samt mixa det ordentligt. Sila sedan det hela för att få bort skalrester och otrevliga fibrer. Mixa nu i sockerlag och avsluta med att tillsätta romen (efter smak).
Servera med is och ett mynta blad.

Kantarell och whiskey till entrecôten
5 Aug 13
Möllevångstorget är fantastiskt på sommarens lördagar. Massvis med grönsaker, frukt och svamp. Denna gång blev det salladslök, potatis och kantareller som fick komplettera den whiskeysmakande entrecôten.
4 personer
Ingredienser
4 x 200 gram entrecôte
1-2 dl single malt whiskey
1 msk koncentrerad kalvfond
Salt
Svartpeppar
12-16 potatisar
1 dl vispgrädde
1 ägg
Salt
25-50 gram smör
2-3 hg kantareller
1-2 salladslökar
Gör så här
Potatismos enligt tidigare recept.
Stek svampen i smör. Salta och peppra.
Skiva salladslöken tunnt.
Stek köttet i smör. Salta och peppra. Häll på whiskey och smaka av med fond.

Kalvrullader med salsiccia
29 Jul 13
En av de få gångerna jag styrde köket nere i på Pacina i Toscana. Med allt gott kött som pancetta, kalv och fina korvar, så var det inte så svårt att fixa till en riktig god maträtt.
4 personer
Rullader
4 skivor kalvinnanlår
2 salsicciakorvar
Rosmarin
Salt
Svartpeppar
Vitt vin
Pancetta (från Toscana om möjligt, den är lite torrare, saltad och kryddig)
Köttfond
Tillbehör
Sommartryffel
Potatismos enligt tidigare recept
Enligt tidigare recept
Rulladerna
Lägg ut innanlåren på bänken och banka eventuellt ut dem. Salta och peppra, men med moderation eftersom korven är kryddad och pancettan är salt. Kläm ut innehållet från korven på varje skiva, tillsätt en kvist rosmarin, rulla samman med en skiva pancetta. Sätt ihop med en tandpetare.
Stek i olivolja. Tillsätt vin mot slutet. Red av med lite vetemjöl utrett i olivolja. Smaksätt eventuellt med lite köttfond.
Servera enligt bild med nyriven tryffel (om det finns tillgängligt) på moset.
Att dricka till
Till detta kan man dricka ett kraftfullt vitt vin från Piedmonte eller en Chianti classico.

Melone et prosciutto
7 Jul 13
Världens enklaste rätt som dessutom är ett fantastiskt gott och uppskattat upplägg när man håller till i södra europa. Bra skinka och bra mogen melon gör det hela till en god liten förrätt.
Ingredienser
1 halv cantaloupe melon
8 skivor prosciutto
Gör så här
Skär melonen i 8 rejäla klyftor. Lägg skinkan över, enligt bild, och servera.

Havskräftstjärtar med örtolja
30 Maj 13
Fantastiskt enkelt, gott och nyttigt. Havets favorit havskräftan i dess enklaste form tillsammans med en smakrik örtolja.
Ingredienser
1 kg burfångade havskräftor
Basilika
Örtolja enligt tidigare recept.
Gör så här
Skala kräftorna, lägg upp på tallrik och dekorera med örtolja och en kvist basilika.
Att dricka till
Drick en god tysk Riesling med frisk syra.

Chicken 65 med kokossås
6 Maj 13
En liten fortsättning på min curryvecka. Denna gång ytterligare en variant på Chicken 65, favoriten ifrån Indien. Rätten kompletterades vid detta tillfälle med kokosmjölk och lime.
Ingredienser
4 kycklinglår (4 x 300 gram)
50-75 gram kabab masala (65 masala)
2 msk risvinäger
1 burk ekologisk kokosmjölk (4 dl)
Rapsolja
Kycklingfond
1 lime
1 knippe ärtskott
Basmatiris
Instruktioner
Blanda currypulver, vinäger och gnid in kycklingen med smeten. Låt dra 1-2 timmar.
Värm oljan i en traktörpanna. När oljan är het steker du kycklingen på varje sida. När ytan fått odentligt med färg sänks temperaturen på plattan och kokosmjölken hälss på. Låt sjuda i 5-10 minuter. Kontrollera köttet vid benet innan du tar upp kycklingen.
Smaka av såsen med fond och lite lime saft.
Servera enligt bild med ärtskott och ris.
Senaste kommentarer