Peter
Den här användaren delar inte sin biografi
Inlägg av Peter

Morotsrisotto med rostade pinjenötter
7 Nov 14
Krämigt, mustigt och jättegott. Rotsakernas säsongen är verkligen här och är både en fröjd för smaklökarna samt för ögonen. Här kommer en intressant risotto med smak av morot.
4 portioner
Ingredienser
1 schalottenlök, finhackad
1,5 dl Carnaroliris
1 liter kycklingbuljong (grönsaks för veg.)
2 dl riven parmesan
2 stora morötter, skalade och kokta i mindre bitar
rivet skal från en halv apelsin
50 gram smör
1 dl vitt vin
Smör till stekningen
Instruktioner
Stek löken på låg värme i smör, tillsätt riset och rör om under några minuter.
Häll på vinet och buljong i omgångar under omröring. Håll på tills riset är al dente.
Koka morötterna och spara lite av kokvattnet. Tillsätt smöret och mixa tillsammans med lite kokvatten till en puré. Rör ner det rivna apelsinskalet och sätt åt sidan.
Rosta pinjenötterna i en stekpanna och sätt åt sidan.
När riset är klart tillsätts morotspurén. Konsistensen ska vara krämig. Avsluta med den rivna osten samt låt dra i fem minuter.
Servera med i kvist basilika och de rostade pinjenötterna.
Att dricka till
En torr Riesling från Alsace.

Gräsand med trattisar och potatisstomp
26 Okt 14
Vild fågel ifrån svensk sjö, kombineras med skogens stolthet kantarellen. Det blir inte mycket bättre en ruggig höstdag.
4 personer
Fågel och sås
2 hela gräsandsbröst med skrov
1 dryg liter trattkantareller
4 kvistar timjan
6 lagerblad
6 enbär
4 klyftor vitlök
1 dm purjolök
1 gul lök
1 kycklingbuljongtärning
2 dl Marsala
2 dl Pinot Noir
4 dl vatten
Smör
Svartpeppar
Salt
Maizena till redning av såsen
Stomp
10 potatisar
4 msk smör
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Salta och peppra skroven. Stek i smör tills de fått en fin yta och låt det hela svalna något. Skär ut brösten och stek insidan till fin färg. Sätt åt sidan.
Krossa skroven och stek dessa i smör tillsammans med finskuren purjo, 3/4 finhackad lök, 2 lagerblad 6 krossade enbär och krossad vitlök. Kör på i fem minuter.
Häll på Marsala, rött vin och vatten samt en kycklingbuljongtärning. Koka ner till hälften, sila och red med maizena utrört i vin.
Stek under tiden kantarellerna i smör tillsammans med en kvarts finhackad lök.
Koka potatisen och krossa den fint. Tillsätt smör, olja och salt samt peppar.
Sätt in bröstfiléerna i ugn 120 grader tills innertemperaturen är 52 grader. Ta ut och låt vila.
Värm såsen och svampen, servera på varma tallrikar som på bilden.
Att dricka till
Buena Vista Pinot Noir till. Ett helt fantastiskt vin.

Stekt gös med champinjoner och sparrispotatis
28 Sep 14
En enkel och god fiskrätt, gjord på favoritfisken gös. I kombination med svamp, potatis och smält smör, är detta en riktig höjdare.
4 personer
Fisk
400-600 gram gösfilé
Salt
Vitpeppar
Smör
Tillbehör
400 gram champinjoner
Salt
Vitpeppar
Smör
Persilja, hackad
Sparrispotatis
Instruktioner
Koka potatisen med skalet på, för mesta smak.
Skiva svampen och stek den i smör, salta och peppra, sätt åt sidan.
Byxa fisken så att mittbenen försvinner. Dela upp fisken i mindre bitar, salta och peppra. Stek sedan i rikligt med smör.
Hacka persiljan.
Serveras om på bilden med smält smör, strö persiljan över svampen.
Att dricka till
Drick en mild (ek) Chardonnay (denna kom från Tasmanien) eller 2012 Buena Vista Carneros Chardonnay, Sonoma County, Kalifornien, USA, 150 kronor, Sn: 6240 smakar av exotisk frukt med friska citrustoner. Passar som handen i handsken till denna, något kraftigare fiskrätt.

Lammfilé med bönor och matvete
3 Sep 14
På besök hos sonen i Malmö. Medhavd lammfilé blev fredagens sena middag tillsammans med trevligt sällskap. Det hela kompletterades av matvete samt vita bönor.
4 personer
800 gram lammytterfilé
Maizena
2-3 dl vita bönor (torkade)
1 liten gul lök, hackad

Kålsoppa med frikadeller
18 Dec 13
Värmande och gott med kål och frikadeller. Fantastsikt trevligt med en enkel soppa i vinterrusket.
400 gram blandfärs
1 halvt större vitkålhuvud
En ljus lager från Nils Oscar passar fint.

3 x sill till jul
9 Dec 13
Goda sillrecept som passar lika bra vid jul som det gjorde i somras. Tre fina inläggningar i form av kaviar, senap och den klassiska inlagd sill.
Inlagd sill
4 filéer, Abbas inläggningssill alt 5-minuterssill
1 rödlök, tunnt skivad
1 morot
10 kryddpeppar korn
Skär sillen i bitar, skala löken och skiva den, krossa pepparen lätt. Varva i kruka med skivor av morot.
Lag
2 dl vatten
3/4 dl ättiksprit
1 3/4 dl socker
1 lagerblad
Koka upp vatten, socker och ättiksprit tillsammans med lagerbladet. Låt kallna och häll över sillen.
Låt stå kallt minst ett dygn.
Senapssill
4 filéer, ung 300 gram inläggningssill alt 5-minuterssill
Senapssås
3 msk strösocker
1 tsk salt
1 msk rödvinsvinäger
1 dl söt senap
2 tsk grov senap från Uppåkra
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 dl hackad dill
Rör ut socker och salt i vinägern. Tillsätt senap, majonnäs och crème fraiche. Avsluta med dillen.
Låt stå ett dygn i kylskåp.
Jennys kaviarsill från Långbro
4 inläggningsfiléer, ung 300 gram inläggningssill alt 5-minuterssill
Kaviarkräm
1 dl vispgrädde
1 liten rödlök
1 dl majonnäs
3 msk av Ejderns orökta kaviar
finhackad gräslök både i och som dekoration
Vispa grädden, skala och finhacka löken. Blanda majonnäs, grädde, lök och kaviar.
Tillsätt finhackad gräslök och rör ner sillen. Låt såt i ett dygn i kylskåpet. Toppa med lite finhackad gräslök vid serveringen.
Servera samtliga sillar med potatis, Västerbottenost, grovt rågbröd.
Att dricka till
En Mariestad och Norrlands akvavit

Rödspättarullader med ostsås och spenat
26 Nov 13
Krämig ostsås med ett givet tillbehör till den vita fisken, nämligen spenat. FIn spätta i en god rätt med många milda smaker.
4 personer
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl grädde
Salt
Socker
Vitpeppar
Riven muskot
Fisk
Smör till formen
Salt
Vitpeppar
Smör på fisken
Spenat
1 liten färsk lök
Smör
Vitpeppar
Socker
Salt
Muskot, riven
Såsen
Smält smör i en gryta. Tillsätt mjöl och rör på låg värme. Tillsätt mjölk samt grädde och rör till lagom konsistens. Krydda och smaka av.
Tillsätt vätskan från spenaten.
Fisken
Lägg ut filéerna och krydda dessa. Rulla dem och lägg i den smörade formen. Sätt åt sidan.
Spenaten
Hacka löken och stek i smör på låg värme. Tillsätt den sköljda spenaten.
Koka samman och krydda efter smak. Häll överbliven vätska i såsen.
Häll såsen över fisken och sätt in i ugnen. 170 grader i cirka 30 minuter. Avsluta med grill för att få fin färg.
Servera med kokt potatis och en dillkvist.
Att dricka till
En Chablis

Hälleflundra i gul curry
19 Nov 13
Enkelt och gott med banan och curry.
4 personer
Ingredienser
4 bitar hälleflundra, 600 gram
2-3 bananer
1 msk curry eller efter smak
Socker
Salt
Vitpeppar
2-3 dl grädde
Basilika
Smör till stekning
Instruktioner
Börja med att salta och peppra fisken. Stek lätt i smör runt om. Tillsätt curry och grädde. När anrättningen börjar bli färdig tillsätt den skivade bananen.
Balanser med socker och salt.
Serveras med kokt jasminris. Dekorera med basilika

Timbal på räka och lax
12 Nov 13
Räkor och lax är aldrig fel ihop. En len timbal på just detta som rundas av med en riktigt god räksås.
4 personer
Räkor
600 gram oskalade räkor
Timbalen
200 gram skalade
200 gram lax
2 små ägg
1,5 dl grädde
Cayennepeppar
1 liten lök som hackat och steks i smör
Såsen
Räkskalet
Smör
1 stor lök
1 dm purjolök
1 morot
3 dl torrt vitt vin
Vatten
3 dl grädde
1 msk tomatpuré
Såsen
Börja med att skala räkorna.
Hacka sedan löken och purjon. Stek i smör och tillsätt skivad morot.
Lägg i skalen och häll på vin och vatten så det täcker. Koka upp och låt det sjuda i cirka 30 minuter.
Sila av buljongen, tillsätt tomatpuré och koka ner buljongen till cirka 3 dl. Sätt åt sidan.
Timbalen
Kör 200 gram räkor samt 200 gram lax i en kvarn eller matberedare. Tillsätt grädde, ägg, en nypa cayennepeppar och den stekta löken. Salta vid behov.
Smörj fyra teflonformar med smör och häll i blandningen. Kör i vattenbad i ugn tills de stannat. Använd kokande vatten till badet.
Precis innan timbalen är klar häll grädde i buljongen och koka upp. Vid behov red såsen.
Servera med räkor i såsen enligt bild och dekorera med en basilikakvist.
Att dricka till
Jag dricker gärna en riesling från Alsace.
Senaste kommentarer