Handel

Nya Eva Solo grytor införskaffade på Ire
15 Apr 11
Nu har äntligen Evo Solo släppt sina nya grytor. Dessa är inte bara väldigt snygga i designen, utan även mycket funktionella.
Eftersom jag är smått fascinerad av högkvalitativ köksutrustning, valde jag omedelbart att skaffa mig ett grundkit av dessa kokkärl. Sagt och gjort så bar det av till favoriten Ire Living Art i Jönköping för inköpet.
Grunden för en ny serie är lämpligen 1-2 stekpannor i olika storlek (beroende på hushållet medlemsantal), en större kokgryta samt ett par mindre kastruller. Samtliga grytor bör kompletteras med lock.
Vill man bygga ut ytterligare, är nästa steg att komplettera en traktörpanna (till snabblagade gryträtter) samt en gryta i storlek 4-6 liter (för storkok eller varför inte julskinkan).
En ren och snygg 28 cm panna i matt svart och rostfritt föll valet på. Pannan stoltserar dessutom med den nya slip-let® behandlingen, som ännu inte finns hos alla fabrikanter. Denna beläggning ska utan att försämra värmefödelningen, minska behovet av stekfett och då samtidigt också förhindra att det bränner i botten på höga temperaturer.
Producentens egen beskrivning av XO black
”Serien är tillverkad i aluminium, vars goda värmeledningsförmåga gör att värmen sprids jämnt och snabbt. Det betyder att aluminium har suveräna stekegenskaper samtidigt som det är ett mycket lätt material att jobba med. Aluminium lämpar sig för alla typer av matlagning och Slip-Let®-beläggningen på insidan gör att maten inte bränner fast. En beläggning på utsidan gör att serien kan diskas i diskmaskinen. Alla handtag är gjutna i rostfritt stål. De ger ett säkert grepp och full kontroll. Vid vanlig användning på spisen blir handtagen inte varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn. XO Collection lämpar sig för alla värmekällor.”
Grytor XO blank
1,0 och 1,7 liter: Mycket bra till att koka mindre mängder grönsaker alternativt bearnaise- eller rödvinssåsen. Designen är stilren och lämnar inte mycket övrigt att önska.
Producentens egen beskrivning av XO blank
”Serien har skapats utifrån en flerskiktsteknik som kombinerar de goda egenskaperna hos både rostfritt stål och aluminium. Med hjälp av modern teknik skapas en treskiktskonstruktion där in- och utsidan består av rostfritt stål och kärnan av kraftigt aluminium. Det ger jämn värmespridning i botten och upp i kok- eller stekkärlets sidor och därmed får det enastående egenskaper. Alla handtag är gjutna i rostfritt stål. De ger ett säkert grepp och full kontroll. Vid vanlig användning på spisen blir handtagen inte varmare än att man kan hålla i dem utan grytlappar. Detta gäller dock inte vid användning på gasspis eller i ugn. XO Collection lämpar sig för alla värmekällor.”
Samanfattningsvis
Jag är jättenöjd med både hur bra geråden fungerar vid matlagning och vid rengörning. Trots att jag inte använt dem speciellt länge (se t ex strömmingspannan), kan jag redan nu säga att köpet varit riktigt bra.
Hjälpen och råden som butiksbiträdena på Ire gav mig, var passande och jag känner att valen av just dessa grytor och pannor föll väl ut.
Kort om Ire Living Art
Bredaryds Möbler‘s ”Ide-butik” i Jönköping. Här visas ett speciellt utvalt sortiment av kvalitativa möbler med god modern design, blandat med läckra inredningsprylar för hela hemmet.

Gör julbaket till en fest
24 Nov 10
Ända sedan jag flyttade en bra bit ifrån föräldrahemmet, har julbaket mer känts som ett nödvändigt ont, än en trevlig start på en månadslång upptrappning mot julaftonen. Detta blev det dock rejäl ändring på i år.
Två av mina vänner, vi kan kalla dem Peter och Johanna, ordnade peppkaksbakning för hela kompisgänget. Till historien hör att Johannas familj äger Annie Johanssons Hembageri i Jönköping och tillhandahöll därför både lokal samt arbetsledning och hjälp när det var dags för pepparkakseventet.
När vi steg in i bageriet, möttes vi av doft från pepparkaka och glögg samt synen av uppskattningsvis 10 kvadratmeter utkavlad deg, som var redo att stansas med diverse figurer och formar.
Efter att ha intagit den första muggen med Blossa‘s årgångsglögg, gick samtliga deltagare loss på degen och fyllde plåtarna med allt från klassiska hjärtan till egna något tveksamma kreationer samt väggar och tak till pepparkakshus. Lite öl och vin senare stod det ställ med våra pepparkakor och gräddades i de meterhöga ugnarna. Allt det ”praktiska bakandet” sköttes av pappa Anders och gav oss chansen att ta det lugnt och umgås i bageriet.
När pepparkakorna provsmakats, pepparkakshus monterats och dekorerats, var det dags för kvällens andra höjdpunkt, pizza. Alla festdeltagare fick var sin nygjord och jäst pizzadeg att kavla ut och täcka med ingredienser efter smak. Det fanns bland annat skinka, kryddig korv, annanas, mozzarella och svamp. När var och en var nöjd med sin pizza var det bara att lassa in den i en av de stora bakugnarna och vänta några minuter innan det var dags att med pizzaspaden fiska ut den färdig maten.
Som en trevlig avslutning på kvällen togs det fram marsipan i olika färger och Johanna gav en snabbkurs i marsipangris- och tomtetillverkning. Mycket uppskattat även detta.
När alla var nöjda, mätta och glada packade vi ner våra pepparkakor, hus och marsipanfigurer i tårtkartonger, tackade kvällensvärdar (Anders, Susanne, Johanna och Peter) för en riktigt trevlig kväll och lämnade bageriet.
Sammanfattningsvis:
Som ni säkert förstår så var det en väldigt lyckad kväll och något jag hoppas få vara med om igen. Pepparkakorna blev jättegoda (vilket även degen var), så det är något jag varmt kan rekommendera. Pepparkakorna (och degen) kan ni köpa på Konditori Napoleon i Jönköping, som även det är i familjen Jahrls ägo. Så gör ett besök för att prova allt av vad julen har att erbjuda i sötsaksväg. Passa även på att kolla in årets nya och varierade Jul-Catering, som erbjuds till bra priser.
Jag rekommenderar samtliga människor att samla vänner, släktingar och arbetskamrater till ett liknande event som detta. Baka tillsammans, ha roligt och varför inte passa på att använda den redan varma ugnen till lite pizza.
Tack till Jahrl’s och mina Vänner för denna fantastiskt trevliga kväll.
GOD JUL

Wines of Argentinas lansering i Sverige!
19 Nov 10
Att prova Argentinska viner är intressant; det händer mycket hela tiden och har hänt mycket inom både produktion och då självklart också med slutprodukten under de senaste 5-10 åren. Exporten av viner har ökat lavinartar och svenskarna gillar verkligen vinerna från detta land. Producenterna kikar på vad vi svenskar vill ha och gillar och det ska vi självklart ta som en komplimang då många i Sverige besitter stor kunskap vad det gäller vin. Landet har stor variation vad det gäller klimat och därför kan man få stor variation på viner i förhållande till var de odlas. Jordmån, altitud och latitud går hand i hand. Odling av druvor på hög höjd kan ge eleganta, stilrena viner och på lägre höjd riktiga fruktbomber! Att tänka ekologiskt har också blivit mer aktuellt även om man egentligen aldrig har behövt använda sig så mycket av pesticider. Den blå druvan Malbec har blivit synonymt med Argentina. Den ger fina, lagringsdugliga och fruktdrivna viner. Druvan härstammar från sydvästra Frankrike men trivs fantastiskt bra i Argentina. Andra blå druvor som odlas är Bonarda, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, och Tannat.
Torrontès är landets gröna stolthet. Vinerna är fulla med frukt och doftar blommigt och smakar av fläder och grapefrukt. På den gröna sidan finns också Viognier och Chardonnay.
Att priserna på vinerna ligger så bra till är en stor bonus och glädje för oss vinälskare!
Så igår lanserades alltså ”Wines of Argentina” (WOA) i Sverige och då på vinkällaren Grappe där press och det vin-kunniga Sverige samlades för att prova, dricka och spotta! Ansvariga för denna vinlunch var PR- och kommunikationsföretaget Springtime.
WOA representerar ungefär 200 vinerier och deras uppgift är att lansera och ha nära kontakt med andra länders importörer och restauranger för att ta reda på vad till exempel vi här i Sverige gillar och vill ha. De vill också så ett frö hos nästa generations sommelierer (vinkypare) och få dem att förstå hur bra viner det står att finna i Argentina.
De första två vinerna fick mig att falla pladask! Det sista röda är en trevlig liten sak som de flesta borde gilla. Chardonnayn var överraskande bra! Dessa vill jag dela med mig av till er för att ni ska få prova, känna och tycka. (Tyvärr så finns inte alla viner att få tag på för oss dödliga så jag har valt att ta med dem som finns på Systembolaget just nu). Bli inte heller avskräckta av att vissa utav vinerna bara finns i beställningssortimentet – beställ, vänta en vecka eller två och njut sedan i fulla drag!
2007 Trivento Golden Reserve Malbec, Trivento, Mendoza, 116 kronor, Sn: 72970 (beställningssortiment), är ett vin som bjuder på en härlig pepprighet med örtiga eukalyptustoner. Fruktiga smaker av odon och välintegrerade tanniner och fat. En favorit som får dig att längta efter nästa klunk! Bjud till grillat eller annan smakrikare mat såsom lammkotletter med skogens svamp.
2007 Septima Gran Reserva, Bodega Septima, Mendoza, 139 Kronor, Sn: 73688 (beställningssortiment) är gjort på 55 % Malbec, 35 % Cabernet Sauvignon och 10 % Tannat, öppnar upp med en lätt rökighet och smakar av björnbär. Häll definitivt upp på karaff ca 2 timmar före servering eller lagra den i upp till 7 år i garderoben, under sängen eller i vinkylen. Drick den till svamp och nötragu.
2009 Intimo, Humberto Canale, Patagonien, 77 kronor, Sn: 2041 är ett trevligt, fruktigt och enklare vin som smakar av smörkola, mörka bär och lakrits. Drick det som det är eller till fläskfilé med blandsvamp.
2009 Valle Perdido Vineyard Selection Chardonnay, Valle Perdido Patagonia Estate Winery, Neuquén, 87 kronor, Sn: 6004 doftar och smakar mineral, gröna äpplen och har välintegrerade fattoner. Påminner om viner från Chablis, Frankrike. Bjud till lite kraftigare fiskrätt som grillad marulk med räksås.

Alain Brumont bevarar terroir!
20 Aug 10
I sydvästra Frankrike hittar du Alain Brumont. Sedan 1979, då ärvde han den första vingården av sin far, har han använt de lokala druvsorter som finns i Madiran; bevarat dem och gjort fantastiska viner utav dem. Han ser till att odla rätt druvor på rätt plats. Alain vill kort och gott att hans viner ska spegla jorden (terroiren). De 50 år gamla vingårdarna som han tog sig an i början av sin karriär återuppstod bättre än någonsin. Alain vill inte använda kemiska bekämpningsmedel och det bästa är då att början på ny kula; i nya vingårdar där inga bekämpningsmedel har använts förut. Brumont har gått i bräschen för druvor som tannat(blå), gros manseng och petit manseng(gröna).
Hans viner kommer bland annat från dessa tre terroirer:
Montus (röd lerjord blandad med småsten),
Bouscassé(kalksten)
Gascogne(grålera och släkt kalksten).
Druvorna skördas för hand under september månad. Innan de skördas smakar man på druvorna för att kunna bestämma den perfekta balansen mellan socker och syra. Endast vin från de bästa siterna(terroirer) lagras på nya ekfat.
Till min ständiga lycka går det att få tag i viner både Montus, Bouscassé och Gascogne på Systembolaget! De varierar i pris, men inget utan vinerna har någonsin gjort mig besviken, så jag önskar dig en mycket smaklig provning! Befinner du dig i Frankrike eller ska göra en resa dit: planera in ett besök.
VITA:
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2009, VdP des Côtes de Gascogne, 79 kronor, Sn: 2882. Finns på alla Systembolag.
Frisk, stor smak av nässlor. Fylligheten ges av Gros Manseng och tonen av nässlor från Sauvignon Blanc. Drick som aperitif eller till friterade laxbollar.
RÖDA:
La Gascogne par Alain Brumont Tannat Merlot 2009, VdP des Côtes de Gascogne, 89 kronor, Sn: 82385 (Beställningsvara)
Lätta tanniner med smak av mörka blåbär och fat. Tannat ger struktur och bra taniner. Merlot ger fruktigheten. Passar perfekt till ugnsrostad kyckling med örter.
Château Bouscassé, Madiran, 119 kronor, Sn: 2204
Inslag av mörka bär, tobak och stall. Underbart till höstens mustiga grytor. Vinet är gjort på 50 % Tannat, 26 % Cabernet Sauvignon samt 24 % Cabernet Franc. Jag har provat att lagra detta vin i ett par år med mycket positivt resultat. Köp några stycken. Priset är ju så bra. Prova en nu, en efter ett år och en efter tre. Glöm inte att skriva ned dina upplevelser efter varje gång du provat och jämför sedan.
La Tyre 2006, Madiran, 495 kronor Sn: 72272 (Beställningsvara)
Välintegrerat vin gjort på 100 % Tannat. Mycket ungt – tanninrikt, smak av blåbär och lingon. Lagra minst 4 år innan du öppnar det eller se till att hälla upp det på karaff minst 2 timmar innan du ska dricka det. Det finns flera olika årgångar av detta vin på Systembolaget och det görs bara under de allra bästa av år. Priserna varierar allt efter årgång.
SÖTT:
Brumaire Novembre, Pacherenc de Vic-Bilh, 2007, 185 kronor, 500 ml, Sn: 82817 (Beställningsvara)
Friskt, sirapssött, komplext vin med aromer av mango och aprikos. Smarrigt! Gjort på 100 % Petit Manseng. Drick till rabarberkompott. Passar också gudomligt till lätt smörstekta brödskivor med absurda mängder gåslever!
Adress:
VIGNOBLES BRUMONT
324 00 MAUMUSSON LAGUIAN
FRANKRIKE
Telefon: +33(0)562 69 74 67
E-mail: contact@brumont.fr
Försäljning till allmänheten:
Måndag till Tordag: 9.00 – 12.30 / 14.00 – 18.00

Domaine Léon Barral – en god bit av Faugères
18 Aug 10
Friska höstvindar bär med sig doft av multnande löv, fukt och en syrlig ton av vin under jäsning när vi stiger ur bilen utanför Didier Barrals vinkällare. Det är en solig november dag 2005 och det är första gången jag besöker vinproducenten Didier Barral och har ingen aning om vilken annorlunda och fantastiskt bra producent jag ska få träffa. Då jag frågar om det eventuellt finns möjlighet att få köpa med sig vin hem så får jag ett småleende och undvikande svar. Sanningen är den att hans vin är så eftertraktade att vinet är sålt innan det ens är skördat och att vinbutiker i Frankrike har svårt att ens få köpa in hans viner. Att få importera dessa till Sverige kan man nästan bara drömma om, men det finns faktiskt en importör som har fått ynnesten!
Domaine Léon Barral ligger i området Faugères som ligger 2 mil norr om staden Béziers i Languedoc, södra Frankrike. Appellationen (Faugères red. anm.) ligger ca 250 meter över havet och har ett svalt klimat i jämförelse med de sydligare appellationerna. Jordmånen domineras av skiffer som bevarar värme och
fukt på ett bra sätt och ger vinerna en ton av mineral. I de röda vinerna är de blå druvorna Mourvedre, Syrah och Carignan vanligt förekommande och på den vita sidan dominerar den gröna druvan Rousanne.
Vi börjar med att gå ut och titta på en av hans vingårdar och träffa de djur som får gå fritt i densamma under året. Vidare in i vinkällaren provar vi direkt från fat. Aromer av syrliga blåbär, odon och härligt unga tanniner sprids i våra munnar och lyckan är gjord när vi får prova Cuvée Jadis från 1994. Den har stått sig väl och smakar mjukt av läder, stall och örter. Ett perfekt vin en höstdag som den här.
Didier driver vingården tillsammans med sin bror. Det som intresserar honom mest är insekters – och mikroorganismernas funktion i vingården. De jobbar biodynamiskt men det är inte viktigt för dem att sätta denna typ av ”etikett” på sina viner utan att göra bra vin i samarbete med naturen.
För att få prova vinerna så får man vända sig till Systembolagets beställningssortiment samt hålla koll på nyhetssläppen då de lite högre cuvéerna finns tillgängliga med jämna mellanrum. Just nu finns ett fåtal flaskor av La Valinière årgång 2006 (Sn: 95272) kvar i några butiker. Priset är 399 kronor och kan med fördel sparas i minst 10 år. Det är en perfekt present till en vinintresserad vän eller till dig själv! En investering som kommer att åldras med värdighet. Vinet är gjort på de blå druvorna Mourvèdre och Syrah. Här finner vi aromer av örter, mörka bär med en pigg syra.
Om du nu inte lyckas få tag på någon av Barrals viner så följer här ett annat tips på rött från Faugéres så att du åtminstone får en ärlig chans uppleva terroiren och de fantastiska viner som finns där. Tyvärr så är det ont om dem av någon outgrundlig anledning men här kommer ett vin som borde gå att få tag på och som dessutom har ett bra pris.
Domaine Saint Antonin 2007, Frédéric Albaret, Faugères,
139 kronor, Sn: 83153 (Beställningsvara)
Senaste kommentarer