Krämigt, mustigt och jättegott. Rotsakernas säsongen är verkligen här och är både en fröjd för smaklökarna samt för ögonen. Här kommer en intressant risotto med smak av morot.

MorotsRisotto

4 portioner

Ingredienser
1 schalottenlök, finhackad
1,5 dl Carnaroliris
1 liter kycklingbuljong (grönsaks för veg.)
2 dl riven parmesan
2 stora morötter, skalade och kokta i mindre bitar
rivet skal från en halv apelsin
50 gram smör
1 dl vitt vin
Smör till stekningen

Instruktioner
Stek löken på låg värme i smör, tillsätt riset och rör om under några minuter.
Häll på vinet och buljong i omgångar under omröring. Håll på tills riset är al dente.

Koka morötterna och spara lite av kokvattnet. Tillsätt smöret och mixa tillsammans med lite kokvatten till en puré. Rör ner det rivna apelsinskalet och sätt åt sidan.
Rosta pinjenötterna i en stekpanna och sätt åt sidan.

När riset är klart tillsätts morotspurén. Konsistensen ska vara krämig. Avsluta med den rivna osten samt låt dra i fem minuter.
Servera med i kvist basilika och de rostade pinjenötterna.

Att dricka till
En torr Riesling från Alsace.