Stekt Hälleflundra med örtolja, smörslungade betor och getost med pepparrot
500-600 gram Hälleflundra
Smör
Vitpeppar
Salt
Örtolja
Persilja
Basilika
Gräslök
Libbsticka
Salt
lite vatten
1,5 dl olivolja
600-800 gram betor, gula och polka i detta fallet
Smör
Salt
Persilja, hackad
1 dl färsk getost
Pepparrot efter smak, fint riven
ev lite salt
Koka betorna, skal och sätt åt sidan.
Riv pepparrot och rör ner den i getosten, salt efter smak, sätt åt sidan.
Hacka örterna, kör dem tillsammans med salt, vatten och olja till en grön röra, sila eventuellt det hela, sätt åt sidan.
Salta och peppra fisken och stek den i smör, cirka fem minuter på varje sida. Fisken ska vara vit rakt igenom.
Klyfta betorna och stek dem i smör på svag värme.
Lägg upp fisken och glasera den med örtoljan lägg en klick pepparrots-ost ovanpå.
Lägg upp de smörslungade betorna och dekorera med hackad persilja.
Servera en 2013 Metis, Sauvignon Blanc, Klein Constantia, Coastal Region, Constatia, Sydafrika, 201 kronor, Sn: 90547. Fruktigt, elegant vin med fin syra, som har aromer av nektarin, nässlor och lime. Passar perfa till fisken, rotfrukterna och getosten. GOTT!
Recept och foto: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Cecilia Petrini den 2015/02/06 klockan 09:50, och ligger i kategorin Fisk. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |