4 personer
Fisk
4 bitar torskrygg
vitpeppar
salt
smör
Sås
1 gul lök eller schalottenlök
1 morot
2 lagerblad
1 vitlöksklyfta
smör
2 dl pinot noir
1,5 dl Marsala
2 tärningar av oxbuljong eller en oxe och en svamp
Maizena till redning
1 msk Balsamvinäger
salt
svartpeppar
socker
Hacka löken, vitlöken och stek i smör tillsätt morotsbitar, lagerblad, låt det steka i fem minuter.
Tillsätt vinet och buljongen i form av tärning tillsätt eventuellt lite vatten, låt koka i cirka 15 minuter.
Sila såsen och smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och socker. Rör ut lite Maizena i vin och red såsen.
Börja med fisken:
Stek fisken i smör salt och vitpeppar på och kör den färdig i ugn, innertemperatur 50 grader. Ugnstemperatur 150.
Blomkålspuré
1 litet blomkålshuvud
2 dl grädde
1 dl crèmefraiche
1/2 – 1 grönsaksbuljongtärning
salt
vitpeppar
Koka ett litet blomkålsbuketter i vatten, häll av vattnet och mixa blomkålen med 2 dl grädde och 1 dl crèmefraiche, smaka av med salt och vitpeppar samt tärning av grönsaksfond.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Servera rätten som på bilden med en lättkokt salladslök.
Dekorera med kryddkrasse.
Servera en 2013 Saint Véran Domaine de la Croix Saint Senaillet, Bourgogne, Mâconnais, Saint-Véran, Frankrike, 121 kronor, Sn: 5222 smakar bara så jäkla gott. Komplext, fräscht med aromer av vita persikor, vita blommor och en lätt örtighet. Jag älskar det. Vinet funkar perfekt till maten tack vare sin fina syra och toner av citron och doft av timjan.

Recept och bild: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini