Svärföräldrarna på besök och dags för söndagslunch. Då slog jag till på en hummersås med linguine ifrån Academia Barilla. Pastan ska passa bra till fisk samt skaldjur och är dessutom traditionellt bronsvalsad vid tillverkningen. Förväntningarna var, med andra ord, högt ställda på denna måltid.

Hummerpasta Academia

4 personer

Såsen
2 hummrar
2 stora scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 normalstor morot
5 körsbärstomater
3 dl vitt vin
Vatten
Salt
5 Svartpepparkorn
2 dl vispgrädde
1 skvätt cognac

Tillbehör
300 gram Linguine (Academia Barilla)
6 blad romansallad
1 salladslök
Parmesan

Hummerpasta Academia

Sås
Skala humrarna och ställ köttet åt sidan (grovhackat)
Fräs skal, lök, vitlök, morötter och tomat i en rejäl klick med smör. Häll på vin samt tillsätt pepparkornen. Fyll upp med vatten så att det hela täcks. Låt sjuda i cirka 30 minuter. Sila av skal och grönsaker. Koka ihop fonden till cirka 2 dl. Tillsätt grädde och smaka av med en skvätt cognac, salt samt peppar.
Rör ner hummerköttet och låt det bli varmt lagom till servering.

Pasta
Koka i rikligt med vattan i knappt 8 minuter. Häll av pastan och slunga snabbt i lite olivolja.

Övrigt
Strimla salladsbladen och skiva löken fint. Riv parmesanen och ställ fram på bordet.

Servera på varma tallrikar och toppa efter smak med parmesan (se bilder).