4 personer
500 gram oskalade räkor
1 kilo blåmusslor
1 gul lök
Mjöl
2 vitlöksklyftor
3-4 dl vitt vin
Räk- och musselbuljong
4 eller 8 pilgrimsmusslor
600 gram tomater, varav 200 gram delas och torkas i ugnen på 100 grader
Olivolja
Svart bandpasta
Basilika
Koka musslorna med en skivad lök samt ett par vitlöksklyftor, samt 3 dl vitt vin.
Skiva lökarna och stek i olivolja tillsätt vinet och därefter musslorna. Koka i cirka fem minuter, låt svalna något och plocka sedan ut musslorna
men spara några till dekoration. Spara fonden som du häller ner i räkfonden mot slutet av kokningen.
Skala räkorna men spara skalet som du kokar ihop med vitt vin, cirka 3 dl samt vatten, en gul skivad lök, två vitlöksklyftor, en röd pepparfrukt en tärnad morot och en skivad selleristjälk.
Koka i trettio minuter, häll av fonden och koka samman den med en msk tomatpuré. Fonden ska vara koncentrerad.
Hacka en gul lök, två vitlöksklyftor och stek i olja, tillsätt mjöl fyll på med 400 gram klyftade tomater av söt och smakrik kvalitet.
Fyll på med fond, stek pilgrimsmusslorna, lägg i räkor de torkade tomaterna musslorna så de får en kort uppvärmning.
Se till så du timar pastakoket med skaldjurssåsen. Lägg upp pastan i i traktörpanna toppa med såsen och de stekta pilgrimsmusslorna, dekorera med några musslor med skal samt basilika.
En gott rosévin som passar till är 2014 M de Minuty, Côtes de Provence, Frankrike, 107 kronor, Sn : 2590. Smakar friskt av hallon och röda vinbär med en god örtighet i eftersmaken.
Foto: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini