Fyra personer
4 stora vita sparrisar, skal och koka i bitar spara, topparna.
1 färska lök
Grönsaksbuljong
1,5 dl arborio- eller arvorioris
2,5 dl riven Parmesanost
100 gram smör
1 stjälk selleri, fint tärnad
Blad från sellerin
God olivolja
Lite citronsaft

Skala sparris och koka den spara topparna, separat.

Hacka löken och stek i smör, tillsätt riset, lök steka på låg värme någon minut, tillsätt riset samt buljongen i omgångar.
Tärna under tiden den kokta sparrisen, men spara topparna vid sidan av. När sparrisen är kokt mixa den med smöret samt en del av kokvattnet.
Tärna sellerin.
Koka riset under cirka tio minuter, börja därefter tillsätta sparriskrämen, koka vidare till krämig konsistens, tillsätt den tärnade sellerin och den rivna parmesanosten.
När risotton är ”al dente” ta av från spisen, häll upp i förvärmda skålar dekorera med sparristopparna, finstrimlad selleri, olivolja och riven parmesan.

En smarrig weissburgunder passar fint till. Jag gillar 2014 Studier Ellerstadter Kirchenstück, Weissburgunder trocken, Pfalz, Tyskland, 99 kronor, Sn: 5482 smakar friskt av gula äpplen, honungsmelon och har fina mineraltoner. Ett okomplicerat och gott vin som också passar finfint till risotton med sin goda friskhet och honungstoner.Foto och recept: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini