4 personer

4 bitar torskrygg à 125 gram
150 gram Kalamata oliver utan kärna av den torkade typen
20-talet små smakrika tomater
1 dl Noilly Prat eller vitt vin
1 färska lök
15 cm purjolök
1,5 dl skaldjursfond kokt på räkor eller havskräftor
1 medelstor zucchini
Salt
Vitpeppar
Olivolja
Maizena till att reda såsen
Börja med att hacka oliver, torka i ugn 150 grader, cirka 30-40 minuter, de ska vara torra men inte uttorkade, kör i mixer, inte för fint.
Sätt åt sidan.
Såsen:
Hacka löken samt skiva purjon tunt stek i olja, tillsätt tomaterna i klyftor, koka i cirka 30 minuter, tillsätt vinet och skaldjursfonden under tiden.
Smaka av med salt och peppar red vid behov såsen.
Sätt åt sidan.
Skär fisken i lagom bitar, salta och peppra och stek i smör och olja.
Strimla under tiden zucchinin och koka den i cirka en minut när torsken är klar.
Servera på varma tallrikar.
Såsen i botten, fisken därpå, zucchini vid sidan, strö de mixade oliver på, dekorera med Liebsticka eller persilja. Smaksätt med en god olivolja på zucchinin.

Servera annorlunda, goda och intressanta 2014 Tenuta delle Terre Nere, Etna Bianco, Sicilien, Italien, 139 kronor, Sn: 91276 som doftar och smakar örtigt med aromer av apelsin och mogen nektarin.
Vinet är gjort på de gröna druvorna carricante, catarratto, grecanico och minella.

Recept och foto: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini