Lammrostbiff med ratatouille
4 personer
600 gram rostbiff i bit
salt
svartpeppar
olivolja
2 dl vitt vin
Köttbuljong
Maizena till redning
Ratatouille
1 medelstor zucchini
1/2 aubergine
1 färsk lök, finhackad
10 små eko-tomater
1 stjälk selleri
3 vitlöksklyftor
Dillfrö från två dillvippor, typ kräftdill
1-2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
Persilja
Krydda och salta köttbiten. Stek sedan köttet runt om i smör och rapsolja. Sätt åt sidan.
Hacka löken, tärna zucchinin, auberginen och sellerin. Kvarta tomaterna. Krossa vitlöken och hacka den därefter.
Stek löken mjuk i olja tillsätt lite socker, tillsätt selleri, auberginen och hälften av zucchinin, fotsätt med vitlök och tomater.
Stek på medelvärme i cirka tio minuter, häll på vinet och kok ner det hela. Tillsätt dillfröna och tomatpurén.
Cirka fem minuter före serveringen tillsätts resten av zucchinin.
Under tiden som ratatouillen kokar, sätts köttet in i ugnen, 180 grader, tills innertemperaturen är cirka 55 grader.
Låt köttet vila i tio minuter, serveras som på bilden med lite hackad persilja.
När köttet vilar ( gärna inlindat i aluminiumfolie ) rör ner 2 dl vin i stekpannan där köttet varit, koka ner, smaka av med lite buljong och red såsen med maizena utrört i det vita vinet.
Sila såsen.
Servera bärigt, syrliga 2014 Vacqueyras Garrigues, Montirius, Côtes du Rhône, Frankrike, 179 kronor, Sn: 95078. Komplext vin med härliga aromer av hallon, viol, lakrits och fina örtiga toner. Så gott! Köp ett par stycken för att lägga undan också. En tillfällig nyhet så passa verkligen på! En av mina favoritproducenter. Vinet är gjort på druvorna Grenache och Syrah.
Recept och foto: Peter Ström
Vintips: Cecilia Petrini
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Cecilia Petrini den 2016/03/20 klockan 08:11, och ligger i kategorin Kött. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
Inga kommentarer ännu.
Inga trackbacks ännu.

Ugnsbakad torsk med Zucchini, oliver, lök och olivolja
ungefär 4 år sedan - Inga kommentarer
En bit torskrygg per person; cirka 150 gram Olivolja av god kvalitet Salt Vitpeppar Lagerblad Zucchiniröra: En fast zucchini En burk blandade oliver med mycket smak – gärna eko 6 salladslökar Salta och peppra fisken, smörj en form med olivolja, lägg några lagerblad i bottnen, lägg fisken därpå, droppa olivolja över fisken och sätt in…

Stek torsk, Kalamata oliver, tomat- och skaldjurssås samt zucchinistrimlor
ungefär 5 år sedan - 1 kommentar
4 personer 4 bitar torskrygg à 125 gram 150 gram Kalamata oliver utan kärna av den torkade typen 20-talet små smakrika tomater 1 dl Noilly Prat eller vitt vin 1 färska lök 15 cm purjolök 1,5 dl skaldjursfond kokt på räkor eller havskräftor 1 medelstor zucchini Salt Vitpeppar Olivolja Maizena till att reda såsen Börja…

Sparrisrisotto
ungefär 5 år sedan - 1 kommentar
Fyra personer 4 stora vita sparrisar, skal och koka i bitar spara, topparna. 1 färska lök Grönsaksbuljong 1,5 dl arborio- eller arvorioris 2,5 dl riven Parmesanost 100 gram smör 1 stjälk selleri, fint tärnad Blad från sellerin God olivolja Lite citronsaft Skala sparris och koka den spara topparna, separat. Hacka löken och stek i smör, tillsätt…

Mas Coutelou; saftigt, fruktigt och levande
ungefär 5 år sedan - 3 kommentarer
Jag vill börja med att enkelt och kort förklara hur biodynamisk vinodling går till. Det innebär att man odlar druvor utan kemiska tillsatser (till exempel besprutning av vinrankan). I vinframställningen jobbar man med naturlig jäst – de jäststammar som redan finns i vineriet. Odlaren håller under hela vinåret koll på sina vinstockar och jobbar aktivt med att de…

Citronlammgryta med softpolenta smaksatt med rosmarin
ungefär 5 år sedan - 1 kommentar
4 personer 800-900 gram lammstek vetemjöl olivolja 1 flaska vitt vin av smakrikare typ 1 citron 2-3 äggulor 3-4 buljongtärningar av lamm eller kalv salt svartpeppar Tärna köttet i 3 cm stora bitar och rulla i vetemjöl, salta och peppra stek i olivolja så att köttet får en fin yta, kanske du måste steka i omgångar.…

Clubstek med bönröra
ungefär 6 år sedan - Inga kommentarer
1 skiva clubstek per person, 400 gram styck 4 dl torkade bönor, blötläggs minst 24 timmar i förväg. 1 stjälk selleri 1 morot 1 gul lök 3 klyftor vitlök 1 knippe timjan 20 cocktailtomater 5 cl olivolja 1 dl vitt vin 1 kruka slätbladig persilja Ta fram köttet ett par timmar i förväg, peppra och…

Zucchiniplättar med getost, rödlök och mynta
ungefär 6 år sedan - 3 kommentarer
4 personer 1 medelstor zucchini, grovt riven salt 3 medelstora salladslökar 1 dl vetemjöl 2 ägg vitpeppar smör till stekning servering 1 rödlök, fint hacka 1 liten burk färsk getost mynta, hackad Salta den rivna zucchinin, låt stå i sil, krama ur vätskan efter cirka 15 minuter. Under tiden rör samman peppar, ägg och vetemjöl.…

Stekt gös med champinjoner och sparrispotatis
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
En enkel och god fiskrätt, gjord på favoritfisken gös. I kombination med svamp, potatis och smält smör, är detta en riktig höjdare. 4 personer Fisk 400-600 gram gösfilé Salt Vitpeppar Smör Tillbehör 400 gram champinjoner Salt Vitpeppar Smör Persilja, hackad Sparrispotatis Instruktioner Koka potatisen med skalet på, för mesta smak. Skiva svampen och stek den…

Lammfilé med bönor och matvete
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
På besök hos sonen i Malmö. Medhavd lammfilé blev fredagens sena middag tillsammans med trevligt sällskap. Det hela kompletterades av matvete samt vita bönor. 4 personer Kött och sås 800 gram lammytterfilé Salt Svartpeppar 2 dl vitt vin 4 vitlöksklyftor Maizena Stek filén i smör i stekpanna tillsammans med den krossade vitlöken. Efterstek i…

Stekt torskrygg med kantarellrisotto
ungefär 6 år sedan - 1 kommentar
4 personer cirka 600 gram torskrygg, gärna med skinnet kvar, håller ihop fisken. smör salt vitpeppar Risotto 250 -300 gram kantareller 1 färsk lök 1 dl torrt vitt vin 2 dl carnaroli-ris 6 dl grönsaks/kycklingfond gärna Knorrs pulver om du får tag på detta, lite salt och lite fett. 50 gram smör 2,5 dl riven…