Ett av mina favorittillbehör till grillat kött, fågel eller fisk. Caesarsalladen i sig kan och är ofta serverad separat på restauranger. Dock ofta med möjligheten att köpa till kyckling, en så kallad ”Chicken Caesar”.

Det som gör denna sallad så god är den über-kända dressingen som med sina kontrasterande smaker av syrligt och salt, lyfter en enkel sallad till något helt unikt.

Min Caesarsallad innehåller följande:
Romansallad
Smörsteka krutonger (av baugette eller formfranska)
Parmesanost (i tunna flarn eller grovt riven)
Prosciutto (knaperstekt bacon är helt ok)

Dressingen:
3 ägg
3 anjovisfiléer
Saften av en halv citron
ca 1 dl olivolja
Dijonsenap
Parmesanost (finriven)
Salt och Peppar

Instruktioner:
Börja med att skära av ”roten på sallads huvudena och sätt dem i vatten”- Får salladen suga vatten i 20-30 minuter kommer den att vara betydligt krispigare och beskan mattas av.

Ta fram tre ägg i rumstemperatur. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Mosa anjovisen i en matsked dijonsenap med hjälp av en gaffel. Släng ner äggen i vattnet och snabbkoka (ca 1 minut). Ta upp äggen och knäck i dem i en bytta med citronsaften, var noga med att skrapa med vitan från skalen. Rör i senaps och anjovisen i byttan och tillsätt olivoljan. Vispa ordentligt under hela tiden. Salta och peppra.  Avsluta dressingen med att röra i finmalen parmesan efter smak och önskad konsistens, ställ in dressingen  i kylen.

Micra eller stek Prosciutton tills den är krispig. Skär kuber av brödet, smör stek tills de är gyllene. Lägg upp salladen 4-8 blad per person , strö över parmesan och köttet, vispa till och stråla över dressingen och avsluta med krutongerna för att undvika att de blir soggiga.

Klart!

Servera gärna grillad kyckling eller tonfisk till.