Små munsbitar till något svalkande att dricka är ett trevligt sätt att inleda kvällens midddag. För oss som gillar den svenska matkulturen, finns fler goda och enkla alternativt som påminner oss om att sommaren är här.


Räcker till fem personer eller fler beroende på hur många ytterligare rätter (tilltugg) man gör.

Laxrilett på pumpernickel:

Varmrökt lax 200 gr
1 msk majonnäs
1 msk creme fraiche
Salt och svartpeppar
Dill eller gräslök
Pumpernickel

Rör samman ingredienserna tills du uppnår en krämig konsistens och bred på pumpernickeln, servera med dill eller gräslök.

Herr Mollbergsröra:
(Från boken Smörgårdsbord av Gert Klötzke)

150 gr räkor skalade
50 gr kallrökt lax
1 msk saltgurka tärnad
1msk tärnat äpple
1 msk tärnad rödlök
1/2 msk riven pepparrot
1/2 msk svensk senap
1 msk majonnäs
Hacka grov och rör samman
Serveras i små krustader (vi fuskade och köpte)