En av mina ”paradrätter” numera. Gott, enkelt och  ordentligt med kött.
Det enda man behöver tänka på är att det är sparrissäsong (framför allt under månaderna maj och juni) och att köttet är av god kvalité.

Ryggbiff med sparris och bearnaise

 

 

Instruktioner (4 personer):
Spring iväg till din lokala slaktare, be människan bakom disken att skära upp fyra stycken biffar á 150-200 g, beroende på vilka matgäster man ska ha. Hem igen och lägg köttet på bänken så att det i princip uppnår rumstemperatur.

 

 

Bearnaisesås:
2 äggulor
150 gram smör
1 kvist persilja
1 bukett dragon
2 hackade charlottenlök
0,5 dl vitvinsvinäger

Smält smöret.
Hacka löken och släng i den i en kastrull med persilja, vinäger och några kvistar dragon. Sjud tills vätskan är nästan borta, ta av. Lös upp alla smaker i grytan med ett par matskedar vatten och sila av vätskan i ett litet glas eller liknande. Låt svalna.
Lägg två äggulor i en kastrull, häll i ”ihopkoket”, vispa samman. Sätt plattan på 60-70% av max effekt (Kör du gas; använd ett vattenbad). Vispa nu såsen konstant samtidigt som du droppar i smöret, tills du tillslut sammanblandat allt och såsen fått en tjock konsistens. Sluta inte röra nu. Blanda ner hackad färsk dragon efter smak. Ta bara bladen och inte de hårda stjälkarna. Några vrid med vitpepparkvarnen och i med lite salt, så är såsen klar.

Sparris:
Släng ner sparrisen i i kokande vatten; 6 st om de är smala, 3 st om det är tjock sparris per person. Koka 5 respektive 8 minuter.

Kött:
Stek ryggbiffarna 30 sek-1 minut, två gånger på varje sida i grillpannan för att få det fina rutmönstret. Låt vila ett par minuter

Tips:
Börja med att göra såsen samtidigt som du kokar upp rejält med vatten till sparrisen i en stor gryta. När såsen är klar lägger du på köttet och kastar samtidigt i sparrisen.