Sashimi på Lax och Tonfisk
Sashimi är en risfri version av sushi. Gott, fräscht och otroligt nyttigt. Ja, fördelarna med sashimi är många och nackdelarna så gott som obefintliga. Färsk lax är både billigt och gott, emedan tonfisken är något dyrare och svårare att få tag i. Som vanligt med populärare och lite ovanligare fisksorter, gäller det att vara ute i god tid alternativt förbeställa hos din fiskhandlare.
Det lite roliga med just sashimi och sushi, är att många länge rynkat på näsan åt att äta just rå fisk, för att sedan vrålfokusera på exakt samma sak på julbordet i form av gravad lax. Fascinerande säger jag.
Serveringsupplägg:
Skär fisken strimlor/tunna skivor/små kuber, lägg upp på ett tilltalande sätt och ställ fram sojasås (japansk soja – Kikkoman) samt wasabi. Låt alltid den som ska äta sashimi eller sushi blanda sin egen sojasås och wasabiblandning efter smak, vissa gillar det sött och milt och andra föredrar när näsa och ögon rinner.
Tips:
Lax kan om den är vild innehålla vissa parasiter (speciellt insjöfisk), därför är det lämpligt att frysa din lax i ca 2 dygn innan den tinas upp för förtäring. Fråga din fiskehandlare om vad som gäller för just deras produkt.
Smaklig spis!
Skriv ut artikeln | Det här inlägget postades av Adam den 2010/07/21 klockan 07:27, och ligger i kategorin Fisk, Mat. Du kan följa alla svar på detta inlägg via RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller skapa en trackback från din egen sida. |
ungefär 10 år sedan
Här är ett recept jag tror jag kan bemästra! Lägg gärna upp recept på sushi utan fisk, dvs. ris.
ungefär 10 år sedan
Detta är vanebildande gott och smidigt att färdigställa!
ungefär 10 år sedan
Sashimi är nog det bästa tilltugget innan en god huvudrätt!