Här kommer två tilltugg av det lite matigare slaget. Fungerar utmärkt som starter/förrätt.

(Grundreceptet kommer från boken Sill & Strömming)

Du behöver
Fyra lagom stora Pillivuyt-formar eller liknande.
Smör
Scharlottenlök
Vitlök
Spenat (Färsk)
Matjessill
Tomat
Grädde
Ägg
Muskot
Salt/Peppar

Instruktioner:
Smörj formarna med smör.
Stek lite hackad scharlottenlök i en panna tillsammans med två pressade vitlöksklyftor med smör. Blanda ner färskspenat, krydda med muskot, salt och peppar. När den kokat torr, täcker man de fyra formarnas bottnar med blandningen.
Öppna en burk med matjessill skär den i mindre bitar och täck spenaten.
Torka fyra ordentliga skivor tomat, görs i ugn 150 grader. Detta för att det inte ska bli för blött.
Häll på lite grädde och toppa med ett helt rått ägg.

Sätt i ugnen 180 grader ställ in i cirka 20 minuter eller tills äggen stelnat.
Servera genast.

Ärtröra med löjrom
2,5 dl tinade ärtor
2-4  msk creme fraiche, prova er fram eftersom man inte vill att det blir för löst
Salt och lite vitpeppar
Några kvistar mynta

Gör följande:
Mixa med stavmixer och smaka av med mer mynta. Mixa inte för hårt/fint.

Servera i snapsglas med en klick löjrom, Kalix är den bästa. Om du har möjlighet kan du även använda den från Vänern. (Fryst är ok)