Dy behöver:
En stor ugnsfast form

4 (majs-)kycklingfiléer
2 färska gula lökar eller fler om de är små
6 vitlöksklyftor
1 röd paprika
6 stycken champinjoner
12-20 st svarta oliver med kärnorna kvar
1 täning kycklingbuljong eller kycklingfond efter smak
Svartpeppar
2 Piripiri
1 halvliter vitt vin av hyfsad kvalitet (Gärna Chardonnay eller Sauvignon blanc).
Paprikapulver av hög kvalitet
En klyfta citron
Havsalt
Olivolja

Färska örter som timjan, oregano, basilika och lite rosmarin. (Se upp med rosmarinen, den kan lätt ta över om du kryddar alltför rikligt med den).

Sätt ugnen på 220 C.

Börja med att hälla vinet i den ugnsfasta formen, smula i buljongtärningen och dra några varv med pepparkvarnen. Strö också i paprikapulvret. Kanske en liten skvätt soja också. Blanda detta.

Rensa sedan kycklingfiléerna om det behövs. Krydda dem med lite paprikapulver och svartpeppar. Bryn dem runt om i en stekpanna med en klick smör så att de får färg och så att du inte ser något obrynt kött. Lägg dem sedan i vin- och buljongblandningen.

Skölj och klyv gulöken i klyftor. Vitlöken skal inte skalas, ta bara isär dem och ta bort överflödigt torrt skal. Paprikan tas ur och skärs i ganska stora bitar. Skär varje champinjon i fyra delar. Lägg alla grönsaker och svamp tillsammans med kycklingen och peta ner vitlöksklyftorna lite varstans. Oliverna häller du över allra sist, så att några hamnar i vätskan och några ovanpå. De färska örterna ska petas ner lite överallt. Avsluta med några rejäla varv med pepparkvarnen, pressa över lite citron, strö över havsalt, ännu lite mer paprika pulver och sprinkla över olivolja efter smak.

Skjuts in i ugnen! Efter ca 15 minuter börjar det koka lite lätt i formen, vrid då ner till ca 175 C. Allt som allt ska kycklingen stå i ugnen i ca 35-40 minuter. Till detta kan du om du vill servera ris eller kokt, pressad potatis. Jag gillar bäst ris till, kokat i kycklingbuljong, lite hackad gulök och en gnutta salt.

Smaklig spis!