Nu smyger sig sommaren så sakteliga på och detta är något som bör uppmärksammas med god dryck för alla smaklökar!


Balkongen badar i solsken och värme. I krukorna tittar de första salladsbladen fram bredvid prunkande pelargoner, fräscht gröna örter och min ståtliga tomatplanta. Min favorittid på dagen är eftermiddag då jag vilar mig i skuggan, utsträckt i en solstol med ett immigt glas rosé eller fräscht vitt vin med bra syra. Då piggnar man genast till efter att ha tillbringat dagen i solens heta strålar!

Som alkoholfritt alternativ så fyller jag en karaff med lime, krossade myntablad, bitar av honungsmelon och massor av is!

För att få en komplett sommar tycker jag att dessa viner är något du bara måste prova tillsammans med trevligt sällskap och något härligt att tugga på.

Vi börjar med tre härliga roséviner…

Spier Signature Pinotage Rosé 2009, Spier Winecellars, Sydafrika 65:- SN: 94172

Fräscht rosévin med stor smak av jordgubbar samt en lätt touch av smörkola. Brorsan och hans vänner kommer bara att älska det och förföra sommarens damer med detta vin upphällt i immiga glas!


Puychéric Syrah 2009, Foncalieu, Vin de Pays d’Oc, Frankrike, 59:-, SN: 2209

Billigt: Ja. Gott: Ja! Frisk, lättare typ av rosé från Roussillon- Languedoc med doft och smak av hallon.

Cuvée Carolles Rosé 2009, Domaine de la Sauveuse, Côtes de Provence, Frankrike, 95:-, SN: 94280

Sommarens matrosé men jag njuter det likafullt på egen hand. Sydfranskt med örtiga toner och smak av röda bär.

Tänd grillen och lägg på en bit lax. Glöm inte att ha skinnsidan närmast glöden och att inte grilla den direkt ovanför glöden så att du får en jämn och bra temperatur. Krydda den först med svartpeppar och salt. Släng på en skivad zucchini som du penslat med olja och kryddat med nymalen svartpeppar samt flingsalt. Servera en kall sås till detta på crème fraîche och hackade färska örter. Ta dem du gillar bäst! Superhärlig sommarmat!

…nu vidare till det vita…

Claude Val Blanc 2009, Domaines Claude Val, Vin de Pays d’Oc, Frankrike, 59:-, SN: 5552

Lättsamt vitt vin med klassiska sydfranska druvor. Smakar av äpple, melon och gråpäron. Det är inte förbjudet att hälla en centiliter Crème de Mûre- eller Cassis i ett glas. Några isbitar i och fyll upp med Claude Val Blanc. Din Hemmagjord Kir är klar att bjudas!

Vicars Choice Sauvignon Blanc, Saint Clair Estate Wines, Marlborough, Nya Zealand, 85:-, SN: 12000

Druvtypiska toner av nässlor och svartvinbärsblad. Torrt vin som smakar av svartvinbärsblad och grape. Passar bästa som aperitif eller tillsammans med gräddig nässelsoppa och hårdkokt vaktelägg.

Les Sétilles 2008, Olivier Lefaive, Bourgogne, Frankrike, 139:-, SN: 5657

Smöriga toner gifter sig perfekt tillsammans med aromer av nötter, friska citroner och doft av gula plommon.

Servera detta vin till panerad fisk, en hemmagjord remoulad och nypotatis!

…den lilla röda…

Château Pech-Latt, Corbières, Frankrike, 93:-, SN: 2233

Mörka bär och örter möter min nästa och gom. Friskheten i vinet gör att den fungerar utmärkt mitt i sommaren. Ställ den gärna i kylen ca 40 minuter före servering.

Jag bjuder Kyckling som på 2 rue Bellevue med sydfranska grönsaker, svamp och vitt vin.

Morgon, George Duboef, Frankrike, 89:-, SN: 5106

Gulligt, fruktigt vin med aromer av blåbär och skogshallon. Ställ också denna i kylen ca 40 minuter före servering. Fungerar utmärkt som aperitif till en som föredrar rött! Bjud lillasyster ett glas på hennes 20-årsdag!

Cypress Cabernet Sauvignon, Cypress Vineyards, Central Coast, USA, 99:-, SN: 6537

Framfusig, smakrik Cabernet från Nordamerika som inte låter dig vänta på en smaksensation. Kanske inte så elegant men gillas lätt av den som vill ha ett smakrikt rött vin med påstridiga toner av svartvinbärssaft, mjölkchoklad och fat! Bring it on!


Jag önskar er alla en härlig start på sommaren!