2 personer

En typisk fransk sommarsallad att bjuda på när det är varmt ute. Vill du göra salladen lite matigare så servera den också med kall färskpotatis delade i mindre bitar. Använd ekologiska ägg och försök få tag i gårdsgrönsaker eller sådana som du odlat själv – det blir så mycket godare så!

Sallad:

1 kruka plocksallat eller 10 stycken fina, stora egenodlade blad
1 paket bacon
2 hårdkokta ägg
1 stor tomat eller två små
1 färsk rödlök
1 bit slanggurka (ca 1 dm)
Majonnäs
Svartpeppar
Salt till äggen

Dressing:

1 dl ekologisk rapsolja
Saft av en halv citron
En skvätt balsamicovinäger
1 msk fransk senap
Några kvistar färsk timjan
1 tsk torkad dragon
1/3 kruka hackad basilika
½ tsk nymald svartpeppar
Salt efter smak

Blanda samman alla ingredienser till dressingen. Enklast är att blanda samman allt i en glasburk. Sätt på locket och skaka. Låt stå undertiden som du: sköljer sallaten och låter den rinna av i durkslag. Skär baconet i strimlor och stek så att de blir knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper på en tallrik. Skär sedan övriga grönsaker i vackra bitar. Fördela små högar av de olika grönsakerna utmed kanten på två tallrikar. Lägg rivna sallatsblad i mitten. Skala och skär äggen i klyftor och lägg på tallrikarna. Toppa dessa med lite salt och en klick majonnäs på varje klyfta. Lägg upp lika delar bacon.
Dressa salladen lite lätt och servera resten vid sidan om så att ni kan ta mer efter smak!

Servera ett glas iskallt rosévin till detta. T.ex. Puychéric från Languedoc, Frankrike.