Skördetid…

Nu börjar det bli dags att plocka bär, de första äpplena mognar snart och svamp börjar titta upp i skog och mark. Safta, sylta, koka och torka är ledorden för denna årstid. Äldre sätt att bevara sommarens smaker är helt rätt! Efter en varm sommar så börjar hösten smyga sig på vare sig man vill eller inte. Jag tycker att hösten är underbar. Det doftar härligt om trädgårdarna och i skogarna.

Här nedan följer ett recept på smakrikt, syrlig rödvinbärssaft som även går att applicera på annan frukt och bär.

Du behöver:
6 dl vatten per kilo röda vinbär. (En mindre mängd till sötare bär.)
6,5 dl socker per liter avrunnen saft.(1,5 dl mindre mängd socker till sötare bär.)

Rensa och skölj dina bär om detta behövs. Koka sedan upp vatten i en stor kastrull. Häll i dina bär och låt dem safta ur i ca 10 minuter. Håll ett öga så att det inte kokar över.
Häll sedan saftmassan i ett durkslag som du klätt med en kökshandduk. (En du inte är rädd om då bären färgar av sig). Låt massan rinna av i ungefär 20-30 minuter. Häll sedan saften i en väl rengjord gryta och koka upp. Rör i socker, lite i taget tills allt har löst sig. Ställ åt sidan för att eventuellt skum kan samlas vid ytan. Skummet tar du bort med en slev och slänger.
Nu är din saft klar! Fyll dina saftflaskor med kokhett vatten. Låt stå i ca 5 minuter och häll sedan ut vattnet och fyll ända upp till kanten med saft. Förslut med kork/skruvkapsyl som du haft liggande i hett vatten. Detta för att alla bakterier ska dö. Låt svalna i rumstemperatur.
Häll upp i glas, späd med önskad mängd vatten och njut.
För mer vuxen smak, spetsa med ljus rom (t.ex. Havana Club 3 Años) och en näve frysta röda vinbär!

Drick nu och spar en flaska till i vinter för att pigga upp dig mig när mörkret smugit sig på.