Något som är löjligt enkelt och riktigt gott är att stuva en råvara som potatis. I detta fall talar jag om dillstuvad potatis som ett tillbehör till varmrökt lax. Fördelen med stuvad potatis är att det fungerar utmärkt till åtskilliga djur som; kall-/varmrökt lax, rökt sik och rostbiff.

Ingredienser – stuvad potatis (4 pers):
6-8 potatisar (beroende på storlek och hunger)
0,5 dl vispgrädde (inget annat skräp nu)

2 dl mjölk
3 msk smör
1 msk vetemjöl

4-6 stora dillvippor (FÄRSK)
1 dl lagrad ost (riven)
Vitpeppar/Salt

Förslag på tillbehör (4 pers):
600 gram varmrökt lax.

Gör så här:
Skala och skär potatisen i bitar efter önskemål. Koka dem sedan tills de är ett par minuter ifrån färdiga. Häll av och ställ åt sidan.

Smält smöret  i en kastrull (lämpligt är att även potatisen får plats i denna, för att spara disk), rör ut mjölet i det smälta smöret. Undvik att bryna blandningen. Häll av ca hälften av denna redning i en liten kopp. Häll på grädden, vispa ihop. Tillsätt mjölk, salt, peppar och vispa samman. Koka försiktigt upp och rör om under hela tiden. Om konsistensen känns för lös, ska du använda den extra redning du gjorde tidigare för att balansera stuvningen.

Rör nu i osten och blanda i rejält med hackad dill. Avsluta med att vända i potatisen och koka ihop stuvningen i någon minut.

Klart!

Servera med varmrökt lax och dekorera med en dilltopp/krona. Gott och enkelt!

Att dricka till:
Vi valde matölsfavoriten Estrella Damm Inedit och det gifte sig bra i munnen.