I sydvästra Frankrike hittar du Alain Brumont. Sedan 1979, då ärvde han den första vingården av sin far, har han använt de lokala druvsorter som finns i Madiran; bevarat dem och gjort fantastiska viner utav dem. Han ser till att odla rätt druvor på rätt plats. Alain vill kort och gott att hans viner ska spegla jorden (terroiren). De 50 år gamla vingårdarna som han tog sig an i början av sin karriär återuppstod bättre än någonsin. Alain vill inte använda kemiska bekämpningsmedel och det bästa är då att början på ny kula; i nya vingårdar där inga bekämpningsmedel har använts förut. Brumont har gått i bräschen för druvor som tannat(blå), gros manseng och petit manseng(gröna).

Hans viner kommer bland annat från dessa tre terroirer:
Montus (röd lerjord blandad med småsten),
Bouscassé(kalksten)
Gascogne(grålera och släkt kalksten).

Druvorna skördas för hand under september månad. Innan de skördas smakar man på druvorna för att kunna bestämma den perfekta balansen mellan socker och syra. Endast vin från de bästa siterna(terroirer) lagras på nya ekfat.

Till min ständiga lycka går det att få tag i viner både Montus, Bouscassé och Gascogne på Systembolaget! De varierar i pris, men inget utan vinerna har någonsin gjort mig besviken, så jag önskar dig en mycket smaklig provning! Befinner du dig i Frankrike eller ska göra en resa dit: planera in ett besök.

VITA:
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2009, VdP des Côtes de Gascogne, 79 kronor, Sn: 2882. Finns på alla Systembolag.
Frisk, stor smak av nässlor. Fylligheten ges av Gros Manseng och tonen av nässlor från Sauvignon Blanc. Drick som aperitif eller till friterade laxbollar.

RÖDA:
La Gascogne par Alain Brumont Tannat Merlot 2009, VdP des Côtes de Gascogne, 89 kronor, Sn: 82385 (Beställningsvara)
Lätta tanniner med smak av mörka blåbär och fat. Tannat ger struktur och bra taniner. Merlot ger fruktigheten. Passar perfekt till ugnsrostad kyckling med örter.

Château Bouscassé, Madiran, 119 kronor, Sn: 2204
Inslag av mörka bär, tobak och stall. Underbart till höstens mustiga grytor. Vinet är gjort på 50 % Tannat, 26 % Cabernet Sauvignon samt 24 % Cabernet Franc. Jag har provat att lagra detta vin i ett par år med mycket positivt resultat. Köp några stycken. Priset är ju så bra. Prova en nu, en efter ett år och en efter tre. Glöm inte att skriva ned dina upplevelser efter varje gång du provat och jämför sedan.

La Tyre 2006, Madiran, 495 kronor Sn: 72272 (Beställningsvara)
Välintegrerat vin gjort på 100 % Tannat. Mycket ungt – tanninrikt, smak av blåbär och lingon. Lagra minst 4 år innan du öppnar det eller se till att hälla upp det på karaff minst 2 timmar innan du ska dricka det. Det finns flera olika årgångar av detta vin på Systembolaget och det görs bara under de allra bästa av år. Priserna varierar allt efter årgång.

SÖTT:
Brumaire Novembre, Pacherenc de Vic-Bilh, 2007, 185 kronor, 500 ml, Sn: 82817 (Beställningsvara)
Friskt, sirapssött, komplext vin med aromer av mango och aprikos. Smarrigt! Gjort på 100 % Petit Manseng. Drick till rabarberkompott. Passar också gudomligt till lätt smörstekta brödskivor med absurda mängder gåslever!

Adress:
VIGNOBLES BRUMONT
324 00 MAUMUSSON LAGUIAN
FRANKRIKE

Telefon: +33(0)562 69 74 67
E-mail: contact@brumont.fr

Försäljning till allmänheten:
Måndag till Tordag: 9.00 – 12.30 / 14.00 – 18.00