Ingredienser:
Cirka ett kilo bondbönor

Grönsaksfond: Använd; gul lök, purjolök, rot- och bladselleri, palsternacka, morot, vitlöksklyftor, persilja ett lite knippe, två lagerblad, körvel.

Instruktioner:
Stek löken i smör, tillsätt övriga grönsaker och stek vidare. Tillsätt 1-2 dl torrt vitt vin samt 5 dl vatten.

Koka i cirka trettio minuter tillsätt persilja och körvel och låt det dra i tio minuter, sila därefter fonden, eventuellt kan man bli tvungen att tillsätt vatten under kokningen. För intensivare smak tillsätt en msk koncentrerad kycklingfond.
Under tiden spritar man bönorna, lite jobbigt eftersom de ska ur skidan först och därefter tar man av skalet på varje böna. Det är värt besväret.
Värm buljongen i en gryta och tillsätt hälften av bönorna, kör i en mixer till mycket fin konsistens för att slippa sila soppan.
Tillsätt grädden och resterande bönor, låt koka cirka fem minuter, smak eventuellt av med lite halvtorr sherry
Servera med en kvist körvel.

Vi drack:
En Chablis till detta.