1900 är ytterligare en av de bra restauranger jag hittat genom ”White Guide”. I somras spenderade jag en vecka i Stockholm och passade då på att prova 4 restauranger (East, B.A.R., 1900, Grodan) som rekommenderats i både ”White Guide” och av mina föräldrar. Så kväll nummer två i storstan var det dags att testa 1900, efter en blöt dag i Sture Gallerian. Och på onsdagen veckan efter var det dags igen.

Restaurangens egen presentation:
”Historien om Restaurang 1900 handlar om kärleken till svensk matlagning och kultur. Därför använder vi alla mormors smaker, de vi minns från barndomen. Vi letar fram svenska råvaror som lite orättvist glömts bort och känns häpet nya. Ramslök, libbsticka och vilda bär. Vi ser långkok som lyx och jagar ständigt efter receptet på de perfekta köttbullarna. Ekologiskt och närodlat är honnörsord i köket på 1900.

Samtidigt är nyfikenhet och öppenhet ett måste om ett kök ska utvecklas. Vi älskar andra matkulturer och hypermoderna tekniker och lånar gärna idéer och smaker för att använda dem på vårt alldeles eget vis. Vi vill laga rätter som känns som självklara klassiker första gången du smakar dem. Ett Sverige vi vill visa upp för långväga gäster och uppleva själva. Vi hoppas att du ska trivas lika bra som vi gör.”

1900 är ett ställe som består av flera olika delar; en mindre restaurang vid baren (där höll vi till), en matsal, Baren och Kåken samt Terassen (ställets uteservering). All and all, ett komplett häng för den mest kräsne besökaren. Trots att vi inte upplevt stället i med sitt fulla utbud, stora matsalen och kåken hade sommarstängt när vi var på besök, så hade vi en grymt trevlig upplevelse.

Personalen är mycket trevlig och hjälpsam. Gav flertalet gånger lyckade rekommendationer baserade på våra önskemål. Servitörer/servitriser är klädda i slappa brallor och rutiga skjortor, vilket är en riktigt juste kontrast till den gedigna och, här och där, ganska ”classy” inredningen.

Mat:
När vi var där testade vi silltallriken; fyra sorters sill som servars i trevliga glasburkar med knäpplock. Tillbehör till detta var grymt god krämig ost med mycket smak (tror den var lagrad nergrävd i marken), bröd, knäcke och bra färskpotatis. Råbiff; serverades med egenkokta betor (röda och gula) samt pepparrot, äggula, lök och kapris (om jag inte minns helt fel). De två varmrätter som beställdes var en mycket god högrev samt en hel klockren havsabborre. Samtliga rätter var trots sitt relativt låga pris (100-200 kr) rejält tilltagna och av riktigt god kvalitet.

Värt att nämna är att man blir erbjuden påfyllning av tillbehör som potatis och bröd, vilket alltid är trevligt.

Dryck:
Tack vare att 1900 har en erkänt bra bar, finns det mesta som önskas, att tillgå. Vi testade flertalet öl från ”svenska mikrobryggerier som Nynäshamns ångbryggeri och Slottkällarens bryggeri”. Dessutom provades en och annan cognac och rom på maten.

Övrigt:
Är medtagen i ”MYCKET GOD KLASS” av White Guide 2010, som i korthet innebär; ”En mycket god helhetsupplevelse där köket presterar intressant och mycket väl genomförd matlagning.”

”En gemytliga atmosfär med riktigt bra mat och personal, som inbjuder till flertalet återbesök”