Med risk för att bli lite tjatig presenterar jag här ännu en fisk och kantarellrätt. Smid medans järnet är varmt (eller kantarellen finns i skogen) som det heter. Hur som helst är även denna anrättning riktigt god och svampen kommer väl till sin rätt.


Ingredienser:
Hälleflundra 600-800g
Potatis (helst röd sparrispotatis)
Gul lök
2,5 dl grädde
0,5 dl crème fraiche
Lite kantarellfond om du har, alternativt grönsaksfond
Färsk timjan
Lagerblad
Morot
Persilja
Libbsticka
Salt och vitpeppar

Tillvägagågnssätt:
Till den pocherade Hälleflundran tar jag ungefär 1,5 liter vatten, en gullök, lite purjolök, två lagerblad, en morot, lite kvistar persilja, liebsticka om det finns, 5-10 vitpepparkorn och salt. Koka upp vattnet med kryddor och grönt låt stå och dra.

Skrapa potatisen och sätt på kok.
Hacka en liten lök fint stek i smör och lite socker tills den blivit genomskinlig, tillsätt kantareller som hackats i lämplig storlek. Stek tills kantarellerna vattnat sig, koka bort vattnet tillsätt peppar och salt samt grädde, koka tills konsistensen blivit krämig. Krydda med timjan och tillsätt eventuellt lite smör/mjölredning.
Värm upp grönsaks- och kryddbuljongen, lägg i Hälleflundran som skurits i lämpliga bitar och koka tills fisken är klar.

Serveras som på bilden (med varma tallrikar).

Att dricka till:
Förslags vis en Le Busche, 2007, Umani Ronchi, Marche, IGT, Italien, Sn: 94420, 119 kronor