Trevlig och enkel fiskrätt med vitvinsbaserad gräslökssås och härlig färskpotatis. En perfekt sensommarrätt.


Ingredienser:

400 – 500 gram lax

Vitvinssås med gräslök:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
4 st schalottenlökar
2 dl torrt vitt vin
1 msk vitvinsvinäger
6 dl fiskfond
2 dl vispgrädde
Gräslök
Salt och vitpeppar

Instruktioner:
Gör en Beurre manié; blanda smör och mjöl till en degliknande konsistens. Detta ska användas till att reda av såsen.

Finhacka löken och stek den häll i vinäger och vin, koka ihop till hava mängden
Slå på fonden och koka ner till 4 dl
Tillsätt grädden och koka lite till
Krydda och smaka av samt kör i mixer
Avsluta med att krydda med gräslöken

Skär laxen i bitar
Smöra en form och krydda fisken med vitpeppar och salt lägg lite smör på varje filé och ställ i ung temperatur 150 grader
Ta ut fisken vid en innertemperatur om 45 grader, om man vill ha den fastare vänta till 50.

Lägg upp och servera enligt bild.