En härlig fiskrätt som passar utmärkt i höstrusket. Den milda torskmaken passar väl ihop med den distinkta persiljesåsen och den smakrika och värmande gratängen.

Ingredienser:
Torskrygg cirka 100-150 gram per person

Till såsen:
En gul lök
2,5 dl grädde
Fiskfond
Salt, vitpeppar och lite socker
Ett knippe persilja

Till gratängen:
2 dl avorioris
Zucchini
1-2 äggulor
Grädde
Peppar
En god ost i detta fallet en vällagrad Chaource, den är fransk och är från trakterna av Champagne.

Instruktioner:
Börja med att riva zucchinin på ett rivjärn, den grova sidan. Salta och lägg i ett durkslag/sil för att vätska av.

Koka riset i vatten så att det fortfarande har en kärna kvar, smaka dig fram, häll av resterande vatten, ställ åt sidan.
Krama ur så mycket vätska som möjligt ur den rivna zucchinin. Se till så det inte är för salt, om så är fallet skölj det hela med vatten. Blanda rivet, äggulorna, grädden cirka 1 dl och osten (som delats i mindre bitar), peppra.

Smörj en liten form (en per person) med smör och fyll med röran, sätt i en ugn på 250 grader (helst på grill).

Under tiden stek hackad lök i smör och lite socker, tillsätt grädde och fond, koka tills att såsen blir simmig. Tillsätt hackad persilja och kör i mixer till fin konsistens, eventuellt kan man sila såsen.

Torsken kokas enligt tidigare recept med Lök, morot, timjan, lagerblad, vatten, vitpeppar och salt. Koka upp lagen och lägg i fisken låt stå under lock i 10 minuter

Servera enligt bild.

Att dricka till:
Kahurangi Unwooded Chardonnay 2006 (nr 74007)