Dags att titta på ytterligare en öl från Malmös egna mikrobryggeri Malmö Brygghus. Som jag nämnde i det tidigare inlägget om Malmö Brygghus VETE-ÖL, så passade jag även på att handla två flaskor av just denna sort på på Hansa systemet i Malmö centrum. Förväntningarna denna gång var förhoppningsfulla, men inte på något sätt extrema då jag blivit förvarnad av ett par semi-ölfanatiker på jobbet om att det inte alls var som att dricka choklad, utan mer var en riktigt god öl som hade uppskattats.

En lite matigare öl som är riktigt god och fyllig. På grund av sin lite mer kratfulla kropp, är det ju inget man dricker i kopiösa mängder, utan jag skulle nog nöja mig med en till två stycken på en kväll. Smaken lutar åt bränd kola hållet med en ytterest lätt touch av kakao (påminde om en mindre blaskig Kilkenny och det menar jag i all välmening). Skummet är tjockt vitt och krämigt, precis som det ska vara på denna typ av öl, gott. Färgen är choklad brun och i princip helt ogenomtränglig för ljus.

Ölet kommer i en mycket trevlig återförslutningsbar flaska i matt svart. Dock hade jag fördragit en klassisk pappersetikett, för att skapa lite mer ”klassisk och genuin” känsla.

Producentens egen beskrivning:
”Cacaoporter är en överjäst öl med kakao från Malmö Chokladfabrik. Karaktäristisk smak: kraftig porter med fyllig sötma och maltiga toner. Som flytande kladdkaka när den är som bäst. Rekommenderad serveringstemperatur 14-16 grader.”

Pris på Systembolaget (nr 88103) 75 cl: 99:00 kr

Övrigt:
Kakaon som används till ölen levereras från Chokladfabriken som ligger vägg i vägg med bryggeriet.

Huruvida den justa flaskan kommer att vara standard för Malmö Brygghus vidare produktion av ölet eller om det är ett marknadsföringstrick återstår att se.

Med om provsmakningen var min far som även denna gång var lika nöjd som jag med denna öl.