En riktig svensk klassiker som alltid går hem om den tillagas ordentligt. Jag talar förstås om ”The Swedish Meatball”. En rejäl husmanskostsrätt på kött, potatis och en gräddig brunsås. Åt den senaste tillsammans med ett gott ljust veteöl ifrån trakten, mycket gott.

Ingredienser (2-3 personer):

Köttbullar:
500 gram Nötfärs
2-3 msk ströbröd
1 knapp deciliter vetemjöl
1 ägg
1 gullök
Smör till stekning
Svartpeppar
Kryddpeppar
Salt
Socker

Sås:
3 dl vispgrädde
1/2-1 msk vetemjöl
1-2 msk smör
1-2 tsk Dijonsenap
1-2 tsk kinesisk soja
1/2 tärning köttbuljong
1 skvätt kalvfond
1 msk vinbärsgelé
0,5 dl vitt vin eller vatten, beroende på vilken karaktär man vill ha på såsen.

Tillbehör:
3-5 småpotatisar per person
Rårörda lingon

Gör så här:
För köttbullsfärsen; blanda ströbröd, mjöl och ägg i en bunke. Hacka sedan löken fint och stek den glansig och mjuk i en panna med smör och lite socker. Rör ner löken i bunken med tidigare nämnd blandning. Tillsätt färsen, samt krydda ordentligt (och efter smak) med salt och pepparsorterna. Smaka av färsen alternativt provstek en liten mängd och om nödvändigt komplettera med ytterligare kryddor.
Rulla nu köttbullar med hjälp av lite kallt vatten på händerna och försök att få dem i ungefär samma storlek.

Skala potatisarna och sätt dem på kokning.

Stek köttbullarna i en panna. Inte för många i taget för att underlätta rullning och behålla värmen i pannan. När alla köttbullar är klara lägg dem i en porslinsform och täck med metallfolie.

Då var det dags för såsen. Vrid ner plattan till ungefär halv max effekt, klicka i smöret i pannan du precis stekte bullarna i, rör i vetemjöl och bryn blandning (börja om ifall det bränns vid). När mjölet antagit en tydlig brun färg är det dags att hälla på vattnet/vinet. Där efter tillsätter du grädde, buljong, senap, soja, vinbärsgelé och fond(används för att balansera sältan vid behov). Rör ihop allt väl och smaka av.

Lägg upp potatis, köttbullar och rårörda lingon på en förvärmd tallrik och häll på sås alternativt servera den i en snipa vid sidan av.

Klart!

Att dricka till:
Rekommenderar en veteöl t ex den från regionen, i detta fall MALMÖ-VETEÖL.