Nu när hösten börjat närma sig med mörker kyla och ruggiga kvällar, så gillar jag som många andra att hålla mig mer inomhus. Vad passar då bättre än att passa på att lägga ner lite tid på kvällsmackan än vad man gör i vanliga fall. Istället för att bara slänga på en ostskiva eller ett ägg, kan man kombinera några favorit smaker och skapa något lite extra så att säga.

En årstid som denna föredrar jag lite kraftigare och rundare smaker. En av mina personliga favoriter smakmässigt är som jag nämnt tidigare anklevermousse, så här kommer mitt förslag.

Ingredienser:
Anklever Mousse (Foie gras de Canard) + fettet för stekning
Prosciutto
Skogssvamp (championer i detta fall)
Marmelad (rekommenderar en mörk fikonvariant )
Bröd med ”seg” konsistens (Ex. Ciabatta)
Bladpersilja
Salt
Svartpeppar

Gör följande:
Skär bort kanter/skorpan på brödet (i alla fall på ena sidan av brödet) för att få skivor som är ungefär 1-2 cm tjocka. Klicka ner cirka en matsked av fettet, som kommer med moussen, i en stekpanna och stek brödet gyllene. Bred nu på ett rikligt lager med anklevermousse på brödet, ett tunt lager marmelad. Lägg åt sidan.

Kör prosciuttoskivorna i mikrovågsugnen i 3 minuter, så att de blir ordentligt krispiga. Låt svalna och hårdna.

Lägg i lagom med ytterligare fett i pannan och fräs till svampen som du skurit efter smak. Salta och peppra. Avsluta med att vända ner hackad persilja och smaka av.

Servera enligt bild och om man känner för det kan det hela toppas med en persiljekvist och ett par droppar god olivolja.


Mackan eller rätten om man så vill kan kan användas som starter eller tilltugg om den görs i mindre storlek. Hur som helst många goda smaker som kompletterar varandra bra.

Att dricka till:
Jag föredrar något mousserande (Champagne om det är tilltugg, något enklare om det smörgåsupplägg) alternativt helt enkelt en kopp te (Kusmi Anastasia) om timmen är sen.