Fläsk när det är som bäst. Rätten kräver lite planering och innehåller ett par moment extra jämfört med den vanliga ”kött med sås-rätten”. Merarbete är dock inget som känns varken jobbigt eller tråkigt och är väl värt mödan kan jag lova.


Ingredienser:

800 gram färskt fläsk med så mycket kött som möjligt
Kryddor och grönsaker till koket ( gul lök, lagerblad, salt, pepparkorn, morot, persilja )
Ett halvt huvud spetskål
Grädde
Mjöl / smörredning
Potatis
Senap olika sorter, Slotts starka söta, Slotts grovkorniga, lite fransk (Dijonsenap)


Instruktioner:
Börja med att koka fläsket en dag i förväg
Häll vatten samt alla kryddor i en kastrull och koka i cirka två timmar. Därefter låter man det hela svalna, ställ därefter i kylskåp så att man dag två kan ta bort allt fett som kokat ur.

Sätt skalpotatis på kok.

Skär spetskålen fint och stek den i smör. Tillsätt grädde efter hand samt krydda med peppar, salt och lite socker. Låt stå på svag värme.

Blanda lite köttbuljong med grädde och senap; 2 dl grädde, 2-3 dl köttbuljong, 1-2 msk senap vardera av Slotts samt en 0,5 msk fransk. Red av med mjöl och smörblandningen.

Grilla fläsket i mycket het grillpanna.

Servera som på bild

Tips:
Fläsket skulle kunna bytas mot revben som anrättas på liknande sätt, men med tillagning i ugn efter koket.