Senaste söndagslunchen blev ett resultat av mitt trevliga besök på Möllevångstorget i lördags. Då inhandlades det bland annat ryggbiffar, knipplök, tomater och bladpersilja. Efter ett samtal med far bestämde jag mig för att en tomatsallad och skysås skulle bli bra komplement till ryggan. Sagt och gjort på söndagen hackades grönsaker och biffen fräste i järnpannan.

Detta behöver du:
Ryggbiff 150-200 gram per person
Ordentligt mogna tomater 2-3 stycken per mage att mätta
1 knipplök till varje portion
Bladpersilja
Kalvfond
Rödvinsvinäger
Flingsalt, svartpeppar, socker
Olivolja (virgin)
Smör till stekning

Gör så här:
Ta ut samtliga ingredienser så att de får rumstemperatur innan tillagning.

Småtärna tomaterna samt hacka löken och persiljan. Blanda samman grönsakerna väl i en bunke med salt, peppar, lite socker och rikligt med olivolja. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Trimma köttbitarna från fett och eventuella senor. Salta och peppra. Släng i en rejäl klick med smör i pannan, vänta tills smöret fräst färdigt och att pannan är riktigt varm. Lägg försiktigt i köttbiten/arna och stek dem eftersmak (ca 1 minut per sida). Ös köttet med smör undertiden. Häll sedan på ca 1 dl vinäger, 1 matsked kalvfond och balansera syrligheten med en nypa socker.

Lägg köttet att vila på en förvärmd tallrik. Lägg under tiden upp tomatsallad och häll på sky enligt bild. Dekorera med en bladpersiljekvist.

Klart!

Övrigt:
Tomatsalladen är ett bra tillbehör till de flesta köttsorter och kan alterneras med t ex basilika och olika sorters lök.

Att dricka till:
Föreslår ölet Estrella Damm inedit (nr 11754) eller en flaska Vicar’s Choice Barrel Fermented Chardonnay 2009 (nr 2188)