De flesta är nog vana vid att äta gravad fisk här i Sverige, och då i form av lax som serveras med en dillmatad hovmästarsås. Denna rätt är en modern variant på laxklassikern och kommer få dina smaklökar att jubla. Vi bjuder på gravad torskrygg med en körvelbaserad senapssås.

Detta behöver Ni:
En bit torskrygg
Färsk koriander
Korianderfrön
Solrosolja
Salt
Socker
Sötstark senap (Vi använde Slotts)
Dijonsenap
En bit gott ljust bröd som tillbehör

Instruktioner:
Frys en fin bit torskrygg i två dagar ungefär. Detta för att möjliga parasiter som lever i fisk ska dö. Ta fram den och låt den tina ett par timmar innan tillredning.
Börja med att rosta några nypor koriander frön i en panna. Dessa mortlar du lätt sedan. Blanda nu 7 cl salt, 10 cl socker samt de rostade korianderfröna.

Gnid in fiskbiten med kryddblandningen och placera i en väl försluten plastpåse. Grava torsken i ungefär ett dygn och se till att vända på den kryddade fisken några gånger under denna tid.

Till såsen: Blanda 1 msk fransk senap med 3 msk av den svenska sötstarka. Rör i 5- 7 cl socker samt 2 msk olja i senapsblandningen. Precis före servering hackar man Koriander, som sedan rörs i senapssåsen.

Skär upp torsk och servera med rostat bröd och sås. Se bild.

Att dricka till:
Pinot Gris från Alsace; förslag.