Färsk frukt och färska bär är något som passar utmärkt till en krämig (dessert-) ost i min mening. Denna gång har jag valt goda jordgubbar som ett komplement till de härliga ostarna Brillat Savarin och Sainte Maure.
Jordgubbar i oktober tänker ni nu säkert, men då kan jag tala om att det finns faktiskt på både torget och i välsorterade livsmedelsbutiker. Så spring iväg och handla en liter, återupplev smaken av sommar ihop med en god ko eller get.

Detta behövs för tillbehören:
En liter jordgubbar
Socker
Lite citronsaft
Citronmeliss

Gör följande:
4-5 jordgubbar som körs i mixer med socker och några droppar citronsaft. Smaka av och sockra ytterligare vid behov. (Se till att mixa jordgubbarna ordentilgt så att konsistensen blir len och fin)

Servera som på bilderna med ett några extra jordgubbar till.


Tips:
Om ni anser att ni har en liet ömtåligare palett rekommenderar jag att ni först prövar en Savarin, som är en ko-ost och mildare samt krämigare än vårt andra alternativ. Gillar du dock lite mer drag och strävhet bör du satsa på Mauren,, som med sin tydlig mögelton är mycket mer dominant bredvid jordgubbarna. Eller pröva båda.

Att dricka till:
Brillat Savarin upplägget passar utmärkt med Champagne, förslag här.
Sainte Maure passar bäst med en Sauvignon Blanc, förslag här och här.