För att utnyttja säsongens alla fina och mogna äpplen kommer här ett recept på en väldigt god och enkel äppelkaka. En perfekt dessert eller ett passande tillbehör till te och kaffe.

Ingredienser:
3 äpplen
125 gram smör och smör till formsmörjning
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
Rivet skal av en citron
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 gram ricotta
1 tsk kardemummakärnor
2 msk muscovadosocker


Instruktioner:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader och smörj en rund form med löstagbar kant (springform).
Smält smör och låt det svalna. Rör sedan smöret med strösocker, vaniljsocker och rivet skal av citron. Tillsätt ägg, ett i taget och rör ordentligt mellan varje. Rör sedan ner vetemjöl blandat med bakpulver. Sist blandas ricotta i.
Häll smeten i formen.

Skala och kärna ur tre äpplen, samt skiva dem i tunna klyftor. Stick ner klyftorna tätt i smeten.

Stöt 1 tsk kardemummakärnor och blanda med 2 msk ljust muscovadosocker. Strö blandningen över äpplena i kaksmeten.

Grädda i ca 40 minuter.

Tips:
Kan ätas som den är ljummen eller kall alternativt varm med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

Att dricka till:
Ett litet glas med Pommeau passar utmärkt till.