Ja, då har man givit sig in på en ny bana i form av cupcakes eller vrålpråliga muffins som vi säger i Sverige. Rent spontant upplever jag att det var mycket arbete, men också väldig roligt om man gillar pilligt arbete. Som mitt absolut första projekt valde jag choklad-cupcakes i kladdkakestuk. Dessa toppade jag med vaniljfrosting och sockerblommor. Eftersom det är första gången jag gör så här passa avancerade cupcakes, har jag beslutat att prova dem på mina kära kollegor på jobbet.


Choklad Cupcakes (12 stycken rejäla):
2 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
2 stora ägg
100 gram smör

Instruktioner:
Börja med att starta ugnen, sätt den på 200 grader.

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa socker samt ägget hårt och tillsätt sedan vaniljextrakt. Blanda övriga torra ingredienser (mjöl, bakpulver, kakao) och vispa sedan ner blandningen i smeten. Se till att blanda väl.

Klicka ner smeten i pappformar som ställts på en plåt (helst muffinsplåt för att vara säker på att bakverken håller formen under gräddningen). Smeten ska fyll ungefär halva formen. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Innan du tar ut muffinsen bör du provtrycka ovan på en, för att se så den inte sjunker ihop utan ”studsar”.

Vaniljfrosting:
200 gram färskost (Philadelphia Original)
50 gram smör (osaltat)
600 gram florsocker
2 tsk vaniljextrakt

Gör så här:
Blanda rumsvarmt smör, färskost och vaniljextrakt till den smidig smet. Tillsätt florsocker efterhand som du vispar. När frostingen har uppnåt önskad konsisten, sluta tillföra socker och ställ in blandningen i kylen.

Chokladkräm:
100g apelsinchoklad (Marabou 70%)
100g mintchoklad (Marabou 70%)
2 msk smör

Smält smör (1 msk) samt apelsinchoklad (se till att det inte bränner). Ta av plattan och doppa 6 st av muffinsens toppar i blandningen.
Repetera för mintchoklad. Låt svalna.


Dekoration:
Jag valde att färga min frosting med en lätt gul nyans (hushållsfärg eller pastafärg går bra) och sedan spritsa på den med en tyll (”1M”, tydligen en riktig klassiker i branschen).

Dessutom valde jag att toppa det hela med sockerblommor och blad, som jag tillverkat själv av gumpaste.