Höst innebär svamptider och nu är det dags att leta trattkantareller om du inte redan har gjort det. De sjunger på sista refrängen så ge dig i ut skogen och plocka! (Eller gå till närmsta matbutik och köp). Till denna rätt serverar jag spätzle – en äggpasta som du annars hittar i Tyskland och den franska provinsen Alsace.

Till fyra personer behöver du:
400 gram nötfärs (gärna ekologisk)
150 gram trattkantareller
1 gullök (finhackad)
2,5 dl grädde
½ buljongtärning eller 1 msk flytande kalvfond
2 droppar kinesisk soja
Smör att steka i
Salt
Peppar
1 kruka persilja

400 gram spätzle (tysk äggpasta)

Fyll en kastrull med vatten samt 1 tesked salt och låt koka upp. Koka spätzlen enligt anvisning på förpackningen.
Undertiden steker du svampen i torr panna tills vätskan försvunnit. Tillsätt sedan en klick smör och den hackade gullöken. Låt löken svettas utan att den får färg. Lägg sedan i färsen och bryn den. Häll sedan på hälften av grädden samt buljong. Rör om och låt koka på låg värme i några minuter. Tillsätt sedan resten av grädden och smaksätt med soja, salt och peppar. Låt koka ihop några minuter till. Vid det här laget bör spätzlen vara klar. Häll av vattnet och klicka i smör i grytan du kokat dem i. Stek dem sedan under ett par minuter. Rör hela tiden så att de inte bränner.
Lägg upp en försvarlig portion av äggpasta på varje tallrik, på detta lägger du en slev av kantarell- och nötgrytan och slutligen toppas denna med en näve hackad persilja.

Till detta serverar du varsitt glas generös Bordeaux. Förslagsvis 2008 Mouton Cadet, Baron Philippe de Rothschild, Bordeaux, Frankrike, 89 kronor, Sn: 3878 eller om du vill lägga lite mer krut på vinet: 2003 Château Fornas Bernadotte, Château Bernadotte, Haut- Médoc, Frankrike, 181 kronor, Sn: 3834.