Min jobbarkompis Lars Erixon, ”X:et” kallad, hade varit ute och fiskat sill som han var villig att dela med sig av, mycket trevligt. Väl hemma i köket, tog jag fram den färska fisken och svängde jag ihop denna rätt.

Ingredienser (per person):
Två färska sillar
3-5 anjovisfiléer (efter smak)
Gul lök (färsk)
Smör
Vispgrädde
Vitpeppar
Fingsalt
Potatis till moset
Slätbladig persilja

Gör följande:
Skala och sätt lämpligt antal potatisar på kokning.

Fjälla och bena ur sillarna efter bästa förmåga. Torka av filéerna samt salta och peppra dem. Släng i en rejäl klick smör i pannan och sätt på plattan.
Skiva löken fint och fräs den tillsammans med sillen i det heta smöret. När löken blivit mjuk och sillen fått lite färg, hälls grädden i. Vrid ner temperaturen på spisen något.

Samtidigt som det puttrar i pannan hackar man anjovisen och slänger i den. Låt koka tills  sillen är genomstekt. Smaka av och salta samt peppra vid behov.

Rör samman den välkokta potatisen med grädde smör och salt till ett gott mos. Avsluta med att röra i hackad persilja alternativt dekorera med den.

Servera enligt bild.

Att dricka till:
En god ljus lager, t ex Mariestads Prima Lager