En len soppa som värmer gott om kvällen. Rejäla fiskbullar som mättar ordentligt och kompletterar soppan väl.

Queneller:
300-400 gram lax
100 gram torsk (kan uteslutas beroende på vad man föredrar)
1 morot mindre modell
1 mindre lök
1 kvist bladselleri
Grädde 1 dl
1 ägg

Soppa:
Bondbönor (alternativt gröna sojabönor)
Fiskfond
Vitt vin
Grädde
Grönsaksfond;
Morot, lök, purjo, selleri, lagerblad, persilja eller körvel, vatten samt vin.


Gör följande:
Stek grönsakerna lätt tills de antagit lite färg. Späd med vätska (en skvätt vin och några deciliter vatten) koka femton minuter. Sila sedan bort grönsakerna och koka samman buljongen.Finhacka löken, sellerin och moroten. Stek på svag värme till det mjuknat något (Det ska finnas spänst kvar).

Kör fisken, cirka en dl grädde samt ägget i en blender/mixer till en fin smet. Krydda med salt och vitpeppar.

Rör sedan ner löken, moroten och sellerien i blandningen. Forma smeten till bollar i önskad storlek.Koka quenellerna i fonden, ta ur dem och håll varma.

Koka upp fonden och späd med grädde samt smaka av med fiskfond. Kör det hela i en blender tillsammans med de skalade bondbönorna till fin konsistens. Soppan kan silas vid behov.

Värm tallrikarna och servera samt garnera med lite färskt grönt (Se bild).

Att dricka till:
Domäne Wachau, Grüner Veltliner Terrassen Federspiel (nr 74910)