Dags för ytterligare en fredags-fisk. Denna gång blir det en marulk som serveras med potatis samt en smarrig räksås. Fisken är en riktig fuling, men smakar som tur är mycket bättre än vad den ser ut.
Marulken kom med fiskbilen från Göteborg och var fortfarande riktigt färsk när den anlände hemma i lägenheten.

Ingredienser (3-4 personer):
400 gram Marulk
300 gram räkor (oskalad vikt)
1 morot
1 lök (gul)
1 bit purjolök
1 sellerikvist
1/2 fänkål
3 dl grädde
Cayennepeppar
1-2 dl vitt vin
Timjan
Vitpeppar
Salt
Olivolja
6-8 potatisar
Citron

Börja med att skala räkorna och glöm inte att behålla skalen.

Hacka löken grovt, skala moroten och skiva den. Skiva även purjo, fänkål samt selleri. Stek alltsamman i smör och tillsätt skalet från räkorna och eventuellt fiskrens från Marulken. Använd en kastrull av större modell så att allt väl får plats.

Efter tio minuter tillsätts vitt vin och vatten (se till att grönsakerna och skalen täcks av vätskan). Låt koka i cirka trettio minuter.

Sila bort grönsakerna och skalen. Koka upp buljongen (reducera vätskemängden vid behov) och tillsätt lite cayennepeppar samt 3 dl grädde. Låt det hela koka samman till simmig konsistens.

Under tiden skalas potatis, som sätts på kokning och fisken trimmas samt delas i lagom portionsbitar. Pensla fiskbitarna med olivolja och krydda dem sedan med vitpeppar, salt och färsk timjan.

Se till att grillpannan har mycket hög temperatur för att undvika att fisken fastnar i pannan. Grilla ett mönster på fisken ungefär en minut gånger två på varje sida. Kontrollera gärna en av bitarna så att fisken är klar (den får inte vara rå i mitten).

Precis före servering tillsätts de skalade räkorna i såsen och låt det hela bli varmt. Smaka gärna av med lite citronsaft.

Lägg upp och servera.

Att dricka till:
En god oekad Chardonnay; ex. Kahurangi Chardonnay (nr 74007) eller en Pinot Grigio från Italien; ex. Pinot Grigio Hofstätter (81319).