Denna gång åker vi till USA för att prova två helt olika viner. Båda kommer från Kalifornien där cirka 90 % av all vintillverkning i USA sker. Vinerna är gjorda på två olika druvsorter – Pinot Noir och Zinfandel – och därför helt olika i stilen.
2008 Saintsbury Garnet Pinot Noir, Carneros, USA, 185 kronor, Sn: 23051
har tydlig karaktär av jordgubbar, rostade fat och hallon. Häll upp på karaff en timme före du serverar den till höstinspirerad gräddig gryta med trattkantareller och nöt.

Pinot Noir är en av de druvsorter som är krångligast att vara till lags. Allt ska vara perfekt, väder, vind och mognadsperiod för att den ska kunna ge stora viner. Den kommer ursprungligen från Bourgogne i Frankrike där man började odla den redan på 300-talet! Dess genetiska sammansättning är instabil och den muterar sig lätt. Pinot Noir anpassar sig därför ofta till den vingård där den växer. Detta kan vara både av godo och av ondo då den kan förlora sina åtråvärda egenskaper på detta vis. Druvan är även mor till inte mindre än 16 av våra moderna druvsorter!

2008 Seghesio Sonoma Zinfandel, Seghesio Family Vineyards, USA, 179 kronor, Sn: 22562
har stor doft och smak av björnbär, vanilj, rostade fattoner och en härlig lingonsyra på slutet. Mycket av allt och ett riktigt höstvin som värmer ända in i märgen! Servera den till köttebullar med gräddig sås eller hängmörad entrecôte med svampragu och potatisgratäng.

Zinfandel är en druvsort som har fått stor genomslagskraft i USA och omnämndes där för första gången på 1820-talet. Man tror att den härstammar från Italien från början och vad kanske inte så många vet är att den faktiskt odlas i liten skala i Hermitage i Rhônedalen, Frankrike. Druvan gillar värme och vill ha lång växtsäsong för att kunna ge komplexa kraftfulla och smakrika viner. Alkoholhalten brukar vara hög, minst 14 % för att kunna ge oss full aromupplevelse!