När jag slog upp dörren, precis hemkommen från Swedbank Stadion och Malmös guldyra, möttes jag av en ljummen juldoft. I köket hade årets glöggsats stått och jäst i bara några timmar, men ändå hade redan ångorna från den bubblande brygden spridit sig i hela lägenheten och gjorde julens annalkande allt mer uppenbar. Underbart.

Detta behövs:
1 tioliters-hink
1 meter plastfolie
1 meter tejp
5 liter svagdricka
2,5 kg strösocker
1 paket bakjäst
5 potatisar
500 gram russin
1 bit ingefära
2 kanelstänger
1 påse kardemummakärnor
1 påse nejlikor

Gör så här:
Häll svagdricka i hinken och tillsätt socker (Häll i sockret försiktigt, så att det hela inte skummar över). Smula i jäst och rör några varv, så att det hela löser sig.

Skiva rå potatis och ingefära samt lägg detta i brygden. Blanda nu ner övriga ingredienser; kardemumma, russin, nejlikor, och kanel (jag brukar bryta stängerna i mindre bitar).

Ställ nu hinken på en plats skyddad från drag och där den kan jäsa utan att bli ”störd”. Täck hinken ordentligt med plastfolie och fäst med tejp. Avsluta med att punktera åtskilliga små hål i plasten med t ex en spetsig gaffel.

Jäsningen tar ca 3 veckor, men kan med fördel stå i 6. När glöggen är klar, tappas den på glasflaskor och serveras efter upphettning med russin, mandlar samt pepparkakor, precis som vanligt.
Mer om tappning och lagring i uppföljnings inlägget här på Winendine.se.

Övrigt:
Glöggen blir alkoholhaltig och brukar hamna på en styrka runt 15%.
Receptet kommer från GP’s ”Mat & Dryck”.