Så fick jag äntligen tag i den tredje sorten från Malmö Brygghus, nämligen I.P.A. India Pale Ale. Ölet är inhandlat i Malmö och togs med av en polare när vi skulle käka lite fredagsmiddag. Det finns en risk att jag hade lite för höga förväntningar på denna öl, då jag varit väldigt nöjd med de två andra sorterna VETE-ÖL och CACAO-PORTER.

En smakrik öl med tydlig beska och en lätt nyans av bränt socker. Färgen är mörkt kolafärgad med en svag ton av rött. Skummet är långt ifrån tjockt, men håller sig ganska bra ändå. Av de tre sorterna jag hittills provat från Malmös mikrobryggeri är denna den minst intressanta.

Flaskan har en fin form och har en djup svart matt färg, som helt klart bidrar till en känsla av lite kvalité och lyx. Flaskan är återförslutningsbar och man kan därför i nödfall spara en halv öl till dagen efter. Detta är dock inget jag rekommenderar, då ölen lär tappa i kvalité.

Producentens egen beskrivning:
”Överjäst India Pale Ale enligt engelsk tradition. Karaktäristisk smak: äkta klassisk IPA som den var förr, med behaglig humlearom och knäck/karamelltoner i smaken. Rekommenderad serveringstemperatur 12-14 grader.”

Pris på Systembolaget (nr 88106) 75 cl: 89:00 kr

Övrigt:
Drack denna öl både för sig själv och till en medium-rare bit nöt. Tyckte det fungerade väl för båda scenariona.

Huruvida den justa flaskan kommer att vara standard för Malmö Brygghus vidare produktion av ölet eller om det är ett marknadsföringstrick återstår att se.

Med om provsmakningen var även en kompis och han var väldigt nöjd med ölet ifråga.