Helstek kyckling i ugn med härlig smak av citron, timjan och vitlök. Det hela ackompanjeras av ett mäktigt ost- och potatismos med babyspenat. En perfekt lördagslunch tyckte vi. 

Ingredienser:
En hel färsk kyckling
50-75 gram smör
5 fina kvistar timjan
2 citroner, skal av dessa
2 vitlöksklyftor
Svartpeppar och salt
5-7 cl Limoncello
1 påse babyspenat
Mjölig potatis
Muskot, riven
100 gram Gruyèreost reserve (innebärande att den är lagrad under lång tid och mycket smakrik. Parmesan skulle kunna vara ett alternativ).

Instruktioner:
Sätt ugnen på 180 grader.
Dela kycklingen i ryggen och fläk ut den. Lossa skinnet från bröst och lår. Var försiktigt så att det inte går sönder.
Ta cirka 50 gram rumsvarmt smör och blanda det med plockad timjan, salt, peppar, pressad vitlök och rivet skal av en citron. Rör samman detta och fördela det innanför skinnet på kycklingen som placerats i en smörad ugnsfast form. Salta och peppra kycklingen.

Sätt in det hela i ugnen.
Strax innan kycklingen är klar, hälls Limoncellon på. Innertemperaturen hos kycklingen bör vara 75-80 grader för att vara helt färdig. Kontrollera med ett snitt vid bröstet för att se att den är klar. Ta ut och låt vila ett par minuter.

Under tiden som kycklingen tillagas skalas och kokas potatis, som sedan pressas och späds med smör, grädde och lite mjölk för att få rätt konsistens. Tillsätt sedan salt, peppar samt lite muskot.

Riv osten och blanda ner den med rivet skal av en citron samt spenaten som man sköljt med vatten. Låt blandningen stå på svag värme en stund så att spenaten mjuknar.

Dela kycklingen i lämpliga portionsbitar som serveras med en klick med mos och den citrondoftande skyn från ugnsformen.

Klart!

Att dricka till:
En Toques & Clochers, Autan 2008 (nr 72574) 149,00 från Limoux. Finns i beställningssortimentet.
Vinet passade utmärkt till, inte för mycket ek som vissa av dessa viner kan ha.