Nu mörknar det verkligen tidigt på eftermiddagarna och vi kurar ihop oss i soffan framför TVn med en kopp te eller kaffe. Varför inte bjuda in till fest med de närmsta vännerna någon av dessa kvällar?
Bjud på en inte alltför krånglig trerättersmeny med tillhörande viner.

Före maten så fräscharna ni upp smaklökarna med en Graham Beck Blanc de blancs, Robertson, Sydafrika, 149 kronor, Sn: 6505. Den har friska äppeltoner och smakar lätt av grapefrukt. Vill ni har det lite festligare så ta en riktigt god champagne istället; Louis Roederer Carte Brut Premier, Champagne, Frankrike, 355 kronor, Sn: 7602 smakar härligt av rostat bröd med gräddiga toner. Till detta serveras tapas med räkröra. De friska tonerna i dryckerna bryter fint mot tapassältan.

Sesampanerade pilgrimsmusslor till förrätt bjuder på asiatiska smaker. Ett vitt vin som 2008 Pierre Sparr Diamant Pinot Blanc, Alsace, Frankrike, 89 kronor, Sn: 2914 smakar av päron och honung, fungerar bra men det bästa till denna rätt är ändå 2007 Marcel Deiss, Pinot gris, 199 kronor, Sn: 94761. Detta vin bjuder på eleganta citrustoner och aprikos tillsammans med en blommig doft. För den miljömedvetne är detta helt rätt då Marcel jobbar i symbios med naturen.

Varmrätten är citrussmakande kyckling tillsammans med mos med smakrik ost. En smakrik rätt som kräver sitt vin. Välj mellan 2009 Bramito del Cervo Chardonnay, Marchesi Antinori, Umbiren, Italien, 139 kronor, Sn: 12882 med rostade fattoner och smak av nötter och citrus eller favoriten 2008 Bourgogne Vieilles Vignes Chardonnay, Domaine Pierre Labet, Bourgogne, Frankrike, 182 kronor, Sn: 90039. I denna goding finner du aromer av gula äpplen, rostat bröd och brynt smör.

Som avslutning njuter ni av en tarte tatin med äpplen. Denna söta, smöriga lilla godsak passar utmärkt ihop med en söt 2007 Château Fontebride, Sauternes, Bordeaux, 249/145(halvflaska) kronor, Sn: 4113. Vinet smakar av aprikos, honung och mandelmassa. Vinets sötma möter rätten på helt rätt sätt och syran bryter av fint mot detta.

Så kom igen nu! Bjud in till middag och fest!