Efter ett besök på Möllevångstorget, bjöd jag in tre polare till en 3 rätters middag på lördagskvällen. VI började det hela med en ekologisk veteöl och avslutade med 4 timmar FIFA på Playstation. En succékväll med andra ord. Andra rätter som vi åt på kvällen var favoriten anklevermoussé med fikon marmelad och fläskfilé med svampsås och rotselleripuré.
Rätten är egentligen inget avancerat, men eftersom man kan äta skålen, som salladen serveras i, så blir det hela lite mer intressant.


Ingredienser (4 personer):
4 tomater
8 tunna skivor prosciutto crudo
10-tal basilika blad + dekoration
1 rödlök (eller fyra små färska, med blast)
Flingsalt
Svartpeppar
Socker
Olivolja

Gör så här:
Skär tomaten i småkuber, hacka löken samt basilikan. Blanda samman alltsammans och rör även i salt, peppar och en nypa socker. Avsluta med att tillsätta olivolja och smaka av. Ställ åt sidan.
Salladen kan med fördel förberedas någon timme innan, för att smakerna ska tas upp av varandra.

Ta fram en värmetåligform som skinkskivorna når från kant till kant och samtdigt täckär botten. Korslägg två prsciuttoskivor i varje forma och pressa försiktigt ut dem mot formens insida. Kör formen med skinka tänkt av lite hushållspapper i mikrovågsugnen i ca en minut (fungerar även i vanlig ugn, men tar längre tid). Upprepa 4 gånger. Låt den formade skinkan svalna.

Skeda upp tomatsalladen i prosciuttoskålarna och servera direkt med ett par basilikablad.