Att prova Argentinska viner är intressant; det händer mycket hela tiden och har hänt mycket inom både produktion och då självklart också med slutprodukten under de senaste 5-10 åren. Exporten av viner har ökat lavinartar och svenskarna gillar verkligen vinerna från detta land. Producenterna kikar på vad vi svenskar vill ha och gillar och det ska vi självklart ta som en komplimang då många i Sverige besitter stor kunskap vad det gäller vin. Landet har stor variation vad det gäller klimat och därför kan man få stor variation på viner i förhållande till var de odlas. Jordmån, altitud och latitud går hand i hand. Odling av druvor på hög höjd kan ge eleganta, stilrena viner och på lägre höjd riktiga fruktbomber! Att tänka ekologiskt har också blivit mer aktuellt även om man egentligen aldrig har behövt använda sig så mycket av pesticider. Den blå druvan Malbec har blivit synonymt med Argentina. Den ger fina, lagringsdugliga och fruktdrivna viner. Druvan härstammar från sydvästra Frankrike men trivs fantastiskt bra i Argentina. Andra blå druvor som odlas är Bonarda, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, och Tannat.
Torrontès är landets gröna stolthet. Vinerna är fulla med frukt och doftar blommigt och smakar av fläder och grapefrukt. På den gröna sidan finns också Viognier och Chardonnay.
Att priserna på vinerna ligger så bra till är en stor bonus och glädje för oss vinälskare!

Så igår lanserades alltså ”Wines of Argentina” (WOA) i Sverige och då på vinkällaren Grappe där press och det vin-kunniga Sverige samlades för att prova, dricka och spotta! Ansvariga för denna vinlunch var PR- och kommunikationsföretaget Springtime.
WOA representerar ungefär 200 vinerier och deras uppgift är att lansera och ha nära kontakt med andra länders importörer och restauranger för att ta reda på vad till exempel vi här i Sverige gillar och vill ha. De vill också så ett frö hos nästa generations sommelierer (vinkypare) och få dem att förstå hur bra viner det står att finna i Argentina.

De första två vinerna fick mig att falla pladask! Det sista röda är en trevlig liten sak som de flesta borde gilla. Chardonnayn var överraskande bra! Dessa vill jag dela med mig av till er för att ni ska få prova, känna och tycka. (Tyvärr så finns inte alla viner att få tag på för oss dödliga så jag har valt att ta med dem som finns på Systembolaget just nu). Bli inte heller avskräckta av att vissa utav vinerna bara finns i beställningssortimentet – beställ, vänta en vecka eller två och njut sedan i fulla drag!

2007 Trivento Golden Reserve Malbec, Trivento, Mendoza, 116 kronor, Sn: 72970 (beställningssortiment), är ett vin som bjuder på en härlig pepprighet med örtiga eukalyptustoner. Fruktiga smaker av odon och välintegrerade tanniner och fat. En favorit som får dig att längta efter nästa klunk! Bjud till grillat eller annan smakrikare mat såsom lammkotletter med skogens svamp.

2007 Septima Gran Reserva, Bodega Septima, Mendoza, 139 Kronor, Sn: 73688 (beställningssortiment) är gjort på 55 % Malbec, 35 % Cabernet Sauvignon och 10 % Tannat, öppnar upp med en lätt rökighet och smakar av björnbär. Häll definitivt upp på karaff ca 2 timmar före servering eller lagra den i upp till 7 år i garderoben, under sängen eller i vinkylen.  Drick den till svamp och nötragu.

2009 Intimo, Humberto Canale, Patagonien, 77 kronor, Sn: 2041 är ett trevligt, fruktigt och enklare vin som smakar av smörkola, mörka bär och lakrits. Drick det som det är eller till fläskfilé med blandsvamp.

2009 Valle Perdido Vineyard Selection Chardonnay, Valle Perdido Patagonia Estate Winery, Neuquén, 87 kronor, Sn: 6004 doftar och smakar mineral, gröna äpplen och har välintegrerade fattoner. Påminner om viner från Chablis, Frankrike. Bjud till lite kraftigare fiskrätt som grillad marulk med räksås.

Njut nu riktigt ordentligt!