För att göra denna rätt behöver du riktigt fin nötfärs mald i butik eller så köper du själv nötkött av god kvalitet och maler själv om du har egen kvarn. Rätten kan lätt dubbleras för att räcka till fler personer och halveras om du vill ha den som förrätt.

Till 2 hungriga personer som förrätt behöver du:

200-250 gram nötfärs (eller samma mängd putsat nötkött att mala)
2 schalottenlökar
1 tomat
½ kruka basilika
2 äggulor
1 rågad matsked kapris (blommorna-vanligaste sorten i butik)
3 msk tapenade (olivröra)
1-2 msk olivolja av smakrik typ, gärna fruktig och lite pepprig
Nymalen svartpeppar
Flingsalt efter smak
Ett par droppar Tabascosås

Finhacka löken. Dela sedan tomaten i klyftor. Ta bort inkråmet (kärnor) och skär i halvcentimeter stora bitar. Hacka basilikan (spar gärna ett par kvistar att garnera med) och lägg sedan i resten av ingredienserna utom olivolja, salt, peppar och tabasco. Blanda ordentligt och smaka nu av med olja, peppar, salt och tabasco. Låt sedan vila i kylen i en halvtimme.
Lägg sedan upp blandningen formade som ägg med hjälp av en slev/sked. Garnera med basilikakvistar.
Drick ett fruktigt, lätt rödvin till detta. 2008, Parallèle 45, Domaine Jaboulet, Côtes du Rhône, Frankrike, 99 kronor, Sn: 22800.