En god och värmande fiskrätt som passar bra i vintermörkret. Perfekt som starter eller lunch. Rätten kräver att du antingen har en färdig hemkoktskaldjursfond eller skal från hummer/kräfta och räkor.

Queneller:
500 gram putsad laxbit
2 tsk salt
2 dl vispgrädde
1 knippe dill
Rivet citronskal från en citron
Salt och peppar

Gör följande:
Mixa laxen med salt i en matberedare. Tillsätt ägg och grädde, kör till en fin smet, tillsätt finhackad dill och rivet citronskal.
Kyl smeten i en timma.
Koka upp saltat vatten och forma äggliknade queneller och koka dessa i mellan 4-6 minuter beroende av storlek. Koka i omgångar och ta upp med hålslev.

Hummer/räksås:
Skalet från två humrar samt skalet från 500 gram räkor alternativt endast räkskal eller hummer skal.
2 msk rapsolja
1 gul lök
1 morot
3 msk tomatsås
2-3 dl grädde
Peppar
1 1/2 msk maizena till redningen

Instruktioner:
Ta fram en stor kastrull. Bryn lök och morot i oljan och tillsätt tomatpurén. Lägg i skalet och låt det svettas en stund.
Slå på vatten så att det täcker och koka i 25 minuter. Sila fonden och reducera till 2 dl, späd med grädden och red med maizena utrörd i lite vatten.

Blomkålskräm:
1/2 blomkålshuvud
30 gram smör
1 dl vispgrädde
Salt och peppar

Gör så här:
Koka blomkålen i saltat vatten. Mixa blomkålen tillsammans med smör och grädde till en fin puré.
Servera som på bild med en dillkvist.

Att dricka till:

Vi drack en Pinot Noir från Chile till detta, Errazuriz Estate (nr 6294), kanske en smula orginellt men det passade perfekt. Serveras runt 12 grader.
Alternativ 2008 Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy (nr 5460)