Nu fortsätter följetången om mitt cupcakes-bakande. Denna gången var det jultema som gällde. Själva muffinsen fick en kardemumma- och apelsin-smetbas. Frostingingen blev en ”Fluffy White Frosting” och jag passade även på att överkursa något fruktansvärt, med en vaniljkrämsfyllning.
Blev det här gott, kan man fråga sig. Jag tycker faktiskt att det blev, om än lite sött, riktigt smaskigt och slank ner väl med kopp te. Jultemat prickades också hyfsat med hjälp utav sugarpaste-blommor, -blad och -bär förställande järnek.


Muffins (12 stora/20 normalstora):
4 dl vetemjöl
100 g smör
2 stycken ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljextrakt
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1-2 tsk kardemumma
1 nypa salt
Skalet från en apelsin

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och sätt upp muffinsformar på en ugnsplåt eller helst i en muffinsplåt.
Blanda mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och rivet apelsinskal i en bunke. Vispa socker, smör samt ägg poröst. Tillsätt sedan mjölblandningen och mjölk. Vispa det hela smidigt och tillsätt undertiden vaniljextrakt.
Skeda upp smeten, jämt fördelat, i formarna och ställ in i ugnen. Grädda i mellan 10-15 minuter beroende på storleken du valt. Provstick med en tandpetare/trästicka för att kontrollera att smeten stelnat. Ta ut och låt svalna.

Vaniljkrämsfyllning:
1 dl färskost (Philadelphia)
1 dl smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt

Vispa färskost, smör och vanilj tills smeten är smidig. Tillsätt nu florsocker tills en krämig och lite stabbig konsistens uppnåtts.

Spritsa i fyllning:
Se först till att muffinsen inte är jättevarma.
Använd en långsmal tyll med ganska litet runt håll när du ska fylla bakverk. Tejpa fast lämplig tyll i din spritspåse och fyll påsen med vaniljkrämen. Försök att undvika luftbubblor. Stick nu försiktigt ned tylltoppen i varje muffins och pressa försiktigt in kräm samtidigt som du långsamt drar ur spetsen. Tänk på att för mycket fyllning, kommer få cupcaken att spricka.


Fluffy White Frosting
(från Baka baka liten kaka):
2,4 dl socker
0,8 dl vatten
1/4 tsk citronsaft
2 äggvitor
1 tsk vaniljextrakt

Koka ihop socker, vatten och cream of tartar. Koka blandningen tills sockret lösts upp och den bubblar ordentligt. Vispa äggvitorna och vaniljextrakt, gärna i hushållsassistent, så det bildas mjuka toppar. Tillsätt sockerblandingen mycket långsamt, en droppe i taget till en början, under konstant vispning. Fortsätta vispa i 7-10 minuter så ordentliga toppar bildas.

Tag nu en M1-tyll och spritsa på en vacker topp av frostingen.

Dekorationer:
Jag toppade det hela med järneksdekorationer i sugarpaste.


Övrigt:
Tanken är att jag ska bjuda på dessa cupcakes på jobbet imorgon. Det har ännu en gång blivit min tur att hålla i teamfikat. Vi får hoppas att de gillar det, annars blir det inga roliga veckor fram till jul.